Het inpakken van groente- en fruitpakketten.<em> <br />Foto: Herbert Wiggerman</em> AlgemeenNieuws

Fusie in maaltijdboxenmarkt ‘goed voor bioboeren’

Beebox en Willem&Drees willen fuseren. Hiermee willen de bedrijven, die onder hun eigen merknamen blijven opereren, hun aanbod en dienstverlening vergroten en hun marktpositie versterken.

Beide bedrijven willen hun volume vergroten om efficiëntiewinst te boeken. Dat kan het best door een samenvoeging, stellen ze. Voor de leverende lokale en biologische tuinders en boeren betekent het samengaan dat ze op een constantere afzet kunnen rekenen, stelt Willem Treep van Willem&Drees. “De overlap in activiteiten is er. Een deel van de producenten is dezelfde, of aanvullend aan elkaar. Voor leveranciers van Beebox betekent het vooral een constantere afzet. Nu is er veel vraag naar hun product als ze in een menu zitten. Wij hebben een webshop waar consumenten elke week deze producten kunnen kopen.” Groente- en fruitleveranciers van Willem & Drees zijn vaak ook aangesloten bij traditionele afzetorganisaties als Fruitmasters, Zaltbommel en The Greenery.

Schaalvergroting

Voor Willem & Drees betekent de stap een schaalvergroting. Het bedrijf maakt geen omzetgegevens bekend, maar heeft de groeiverwachting nog niet waargemaakt en – met uitzondering van 2014 – geen winst gemaakt in haar zevenjarige bestaan. Het bedrijf gaat zich nu begeven in de maaltijdboxenmarkt, die gedomineerd wordt door miljardenbedrijven uit Duitsland die met grote merken als HelloFresh de markt domineren. Toch gelooft Treep in de kansen op die markt. “Voor levering aan supermarkten waren we al de concurrent van afzetorganisaties als The Greenery en Fruitmasters. Dan nemen we het nu ook nog op tegen het grote geld. Maar dat is het niet helemaal. Je ziet dat op de markt de grote partijen actief zijn met de kleine crowd-partijen die zien dat het voedselsysteem verandert. Daar willen we bij horen. We kiezen niet voor niets voor een coöperatievorm waar we als bv onder gaan behoren. Er zijn veel online-winkeltjes of afzet via onlinekratten. Het zou mooi zijn als zij zich ook aansluiten en samen groter worden om een alternatief te worden.”

Zanboeco

Beebox werd in 2011 opgericht door boeren en burgers. Het bedrijf biedt consumenten een wekelijkse maaltijdbox met biologische en lokaal geteelde groente, fruit en andere producten. Willem&Drees is in 2009 gestart met de verkoop van lokaal geteelde groente en fruit aan supermarkten, cateraars en consumenten.

Beide bedrijven zullen onder hun eigen merknaam blijven opereren. De coöperatie Zanboeco (waaronder Beebox opereert) neemt de aandelen van Willem&Drees over tegen aandelen in de coöperatie. Na de fusie zullen  Walter Halberstadt (beebox), Drees Peter van den Bosch en Willem Treep (beiden Willem&Drees) de nieuwe sociale onderneming leiden. Willem&Drees meldden eerder een jaaromzet van €5,7 miljoen.

Beheer
WP Admin