AlgemeenAchtergrond

Franse boerenleider: Misschien keren de Russen zich tegen Poetin

Parijs – ”We hebben nog twee redenen voor wat hoop. In de eerste plaats is Rusland lid van de WTO en kan het mogelijk van die kant sancties verwachten als het een eenzijdig invoerverbod afkondigt. En aan de andere kant keren de Russen zich misschien zelf tegen Poetin als de vakken in de winkels straks steeds leger worden, zeker als het om vlees gaat.”

Dat zegt Xavier Beulin, voorzitter van de Franse boerenkoepel FNSEA. Volgens Beulin treft de maatregel in zijn land vooral groente en fruit maar daarnaast ook rundvlees, vleesproducten, kaas en andere zuivel, en vis. ”En het is een tweesnijdend zwaard. De producten die we niet meer naar Rusland kunnen exporteren, komen nu nog eens extra op de Europese markt terecht. Voor veel groente en fruit zoals tomaten en perziken is daar nu al sprake van een crisissituatie. Voor veel tuinders, maar ook veehouders wordt dit de doodsteek.”

Het ‘schap’ voor de tuinbouw Interfel berekent dat Frankrijk jaarlijks 50.000 ton groente en fruit rechtstreeks naar Rusland uitvoert. Daar komt dan echter nog eens eenzelfde hoeveelheid bij die via de Benelux, zoals Rotterdam, wordt verscheept. Daarvan nemen appelen het grootste deel voor hun rekening, gevolgd door aardappelen, tomaten en komkommers. ”De economische gevolgen zijn dan ook catastrofaal, niet alleen voor ons land maar voor de hele EU,” denkt economisch medewerker Daniel Soares. Ook hij waarschuwt voor de intra-Europese gevolgen. ”Ook Spanje exporteert veel fruit naar de Russen, dat zullen ze nu toch ergens anders kwijt willen. Dat gaat straks, als de vakanties eenmaal voorbij zijn, ongetwijfeld voor grote problemen zorgen.”

België

“De Belgische Boerenbond betreurt dat de diplomatieke spanningen tussen de EU en Rusland escaleren tot een handelsoorlog. Want ook een handelsoorlog maakt economische slachtoffers.” Dat stelt de bond in een eerste reactie. België exporteert ongeveer €230 miljoen per jaar aan land- en tuinbouwproducten naar Rusland. Dat vertegenwoordigt 4 procent van de totale omzet van de sector. Peren nemen daarbij met €100 miljoen het leeuwendeel voor hun rekening. Zowat de helft van de hele Belgische perenexport gaat tot nu toe ook naar Rusland. Daarnaast gaat het ook om €50 miljoen aan varkensvlees, €43 miljoen aan appelen, €20 miljoen aan zuivel en verder onder meer tomaten, paprika en een beperkte hoeveelheid rundvlees. ”Het geheel of gedeeltelijk wegvallen van deze export door handelsbelemmeringen zal de Europese prijzen onder druk zetten. Dit weegt op de inkomensvorming in de gehele agro-voedingsketen wat op langere termijn onvermijdelijk leidt tot verminderde productie en uiteindelijk banenverlies”, aldus de Boerenbond.

De Belgische vleessector waarschuwt nu al dat het embargo 500 van de huidige 5.000 banen kan gaan kosten. De slachterijen hebben nu al last van het invoerverbod wegens de Afrikaanse varkenspest, maar hadden net gehoopt dat daar volgende maand een eind aan zou komen. ”Nu gaat dat probleem op de lange termijn spelen. Momenteel vriezen we het vlees nog in maar dat heeft voor een langere periode geen zin”, aldus Thierry Smagghe van de federatie van vleesbedrijven Febev. Tegelijk waarschuwt de Belgische Confederatie voor de zuivelindustrie voor prijsdruk op melk, boter en kaas.

Beheer
WP Admin