Eendenhouderij in Bourriot-Bergonce, in het westen van Frankrijk. Met vaccineren tegen vogelgriep wil de Franse overheid het virus onder controle krijgen. - Foto: ANP PluimveeNieuws

Frankrijk wil eind 2023 vaccineren tegen vogelgriep

Frankrijk wil in de herfst van komend jaar beginnen met vaccineren tegen vogelgriep. In Nederland moet in februari duidelijk worden of vaccinatie tegen vogelgriep een begaanbare weg is.

Frankrijk gaat de activiteiten voor de ontwikkeling van een vaccin tegen hoogpathogene vogelgriep opvoeren. Minister voor landbouw Marc Fesneau wil in de herfst van komend jaar met vaccineren beginnen ‘mits aan alle voorwaarden is voldaan’.

Experimenten met vaccineren tegen vogelgriep

De EU is in mei, op Frans initiatief, akkoord gegaan met het verder uitwerken van een strategie om te vaccineren tegen vogelgriep. Tegen die achtergrond hebben Frankrijk, Nederland, Hongarije en Italië experimenten met vaccinatie uitgevoerd. Frankrijk test in het zuidwesten – het concentratiegebied voor de eendenhouderij – twee vaccins.

De resultaten daarvan worden in het eerste kwartaal van 2023 verwacht. Om aan alle voorwaarden voor een vaccinatiestrategie te voldoen heeft het Franse ministerie een operationeel actieplan uitgevaardigd, laat Fesneau weten. In Nederland moet in januari duidelijk worden of vaccinatie tegen vogelgriep een begaanbare weg is.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin