Goffe de Boer. - Foto's: Mark Pasveer AlgemeenFoto

Fotoreportage: Lammeren voor fokkerij en melk

Goffe de Boer heeft een internationaal handelsbedrijf in geiten en melkgeitenhouderij in Buitenpost (Fr.). Momenteel vraag de lammertijd alle aandacht. Bekijk de foto‘s.

In Veenklooster (Fr.) werd een oude loopstal voor koeien omgebouwd tot potstal voor geiten. Aan de linkerzijde staan enkele ronde tenten voor de opgroeiende jeugd.

Het bedrijf van Goffe de Boer is a-typisch omdat de levering van melk van de 250 melkgeiten goed is voor een kwart van het inkomen en ...

... de handel in genetisch hoogwaardige geiten zorgt voor driekwart van het inkomen.

Het lammerseizoen is begonnen. In de potstal liggen de hoogdrachtige geiten met hun dikke buik in het stro.

Op dit bedrijf krijgen geiten elk jaar lammeren. Voor Goffe is omzet en aanwas belangrijk voor zijn inkomen.

Van weinig toch iets maken ligt in het DNA van geitenhouders. De omgebouwde IBC-vaten, klaar voor de geboortegolf die gaat komen.

Ook heeft de geitenhouder het veldbed al in de stal gezet. Dag en nacht zal er worden gewerkt. Om een rustmoment te pakken is een bedje een groot plezier.

De geiten zijn vooraf gescand zodat de veehouder weet hoeveel lammeren er gaan komen. De zorg rondom de geboorte is groot.

Eén grote wieg. Boven een warmtelamp.

Na enkele dagen verhuizen de jonge geitjes naar een groter strohok. Voorzien van een drinkautomaat, ruif met hooi, afdak om onder te liggen en een warmtelamp.

In de tenten naast de potstal staan de één jarige of enters. De jonge geiten lammeren een maand later dan de melkgevende geiten.

In de geitenstal zijn ook borstels aanwezig waarmee de geiten zich kunnen verzorgen en vermaken.

Voor de geitenhouders zijn de gestegen voerprijzen een grote last. Circa 70% van het rantsoen bestaat uit krachtvoeders. In de afgelopen jaren is de krachtvoerprijs bijna verdubbeld.

De Boer zit dit als toekomst. Fraaie, sterke geiten met brede en sterk opgehangen uiers waaruit per jaar gemiddeld 1.500 kilo melk komt.

Niet alleen bij Goffe de Boer laat de Nubische geit ‘t hart smelten. Vanuit de hobbysector is er vraag naar deze markante geit met statige houding en plezierig karakter.

Beheer
WP Admin