Loon- en akkerbedrijf Vis uit het Zeeuwse Noordgouwe rooide begin juli een perceel eigen teelt Troy-winteruien. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Fotoreportage: eerste uien gerooid

De winteruien bleven dit jaar achter in ontwikkeling, terwijl de tweedejaars plantuien zich normaal ontwikkelen. De oogst van deze varianten valt daardoor vrijwel op dezelfde tijd.

Loon- en akkerbedrijf Vis uit het Zeeuwse Noordgouwe rooide begin juli een perceel eigen teelt Troy-winteruien. - Foto's: Anton Dingemanse

Het zwad laat een goede kwaliteit van niet al te grove uien zien.

Omdat de uien over enkele uren met aangepaste aardappelrooier worden geraapt worden twee zwaden op één gelegd om de rooier en vrachtcombinatie ruimte te geven.

De zwadlegger werd tweedehands aangekocht en is afgelopen winter helemaal uit elkaar geweest. Versleten onderdelen zijn vervangen, waar nodig aangepast en de machine is weer fris in de lak gezet.

Terwijl Pim Vis verder gaat met ruimte maken voor het laden rooit zijn broer Joep Vis op de achtergrond de laatste uien op de kopakker. Over enkele uren worden de uien geladen. Deze gaan bij JWK Onions in Kruiningen voor de droogwand.

Een deel van het zwad Troy met daarachter een prima gewas Dormo-zaaiuien. De teler geniet van een dergelijke stand en nu hopen dat de teelt ook financieel goed uitpakt.

Een indruk van winteruien in de winterweek van half februari. Dit was niet bij Vis maar bij Jan Stouten in Oosterland. De pijpjes zijn zo goed als verloren maar door het sneeuwdek bleef het gewortelde uitje wel in leven. Een winterui kan wel wat hebben.

Terwijl Vis rooit is Maatschap van As-Robberegt, eveneens uit Noordgouwe, bezig met het laden van de vorige dag gerooide tweedejaars Goblin-plantuien. In dit perceel moet boerenkool worden geplant, de uien moeten daarom plaatsmaken.

Ondanks het vrij vroeg rooien maakt ook deze plantui een goede indruk op het zwad.

Op het bedrijf gaan de uien via stortbak de transportband op. Inmiddels zijn ze al veel schoner dan in het zwad.

Deze uien zijn bestemd voor Dacomex in St-Maartensdijk. Ze gaan nu in de kist voor transport en kunnen dan meteen voor de droogwand.

Beheer
WP Admin