Premium
Foto's: Canva AlgemeenNieuws

Forse reductie veestapel ligt op tafel bij formatie

Reacties

 1. En wat als wakkerdier weer eens wat roept! Wakkerdier en partij voor de dieren, heeft er voor gezorgd dat we vervuilender moeten boeren, (regulier is toch altijd minder uitstoot dan beterleven) en dat wordt nu door de overheid tegen ons gebruikt. Biologisch staat op een voetstuk(ook meer uitstoot en oppervlakte).
  Het is allemaal zo krom als maar kan. De consument wordt verkeerd of half voor gelogen. Wij boeren doen wat de leugenaars vragen en dan nog moeten wij inleveren. Soms voel ik mezelf een sukkel om hun leugens in te willigen.

 2. Beste Ruud Hendriks ik ben niet zo van de getalletjes . Mijn geloof hierin wordt steeds minder . Vaak gaat dit over zoveel schijven dat iedereen de getalletjes zo bij stelt zoals hem of haar dat opdat moment past. Inderdaad gaat er veel voedsel verloren , Dit komt mede doordat voedsel tot nog toe relatief gezien goedkoop is . En luxe en de rest van de uitgaven daar in tegen groot deel van inkomen opslokken . En tot nog toe is er in feite in onze leefomgeving een overvloed aan voedsel . En dan is belang van bemachtigen van voedsel niet zo groot en zijn we zo verwend dat we kritisch zijn op vorm ,versheid ,prijs enz, . Maar waar honger heerst is voedsel schaars en heeft men geen noten op zijn zang als ze maar voedsel hebben . Helaas kunnen velen dat niet betalen . Voedsel te kort kan door weer invloeden komen . Maar meestal zijn oorlogen en opstanden de oorzaak . En inderdaad wij exporteren voedsel en wij importeren voedsel . Maar zodra wij geen voedsel meer hebben om te exporteren zijn wij op de duur afhankelijk van andere landen . En er hoeft maar een conflict of oorlog uit te breken waar onze dan leverende landen bij zijn betrokken . kan een te kort snel op lopen en is de verspilling zo opgelost als de prijzen stijgen . Nederland een kwetsbaar land veel inwoners op klein land . We kunnen de landbouw uitkleden zoals bv de ziekenhuizen uitgekleed en afgebouwd zijn . En we bijna zover zijn dat we moeten loten wie wel of niet geholpen wordt . Moet voedsel weer op de bon ? .

 3. Een voedseltekort kan al heel snel werkelijkheid worden. Met deze hoge gasprijzen is er dit voorjaar weinig kunstmest en wat er is zal duur zijn. Veehouders met grond zullen in eerste instantie zoveel mogelijk mest zelf aanwenden en wat er afgevoerd wordt zal betaald moeten worden door de akkerbouw.
  De optimale bemesting zal op veel plaatsen niet gehaald worden, dus ook de opbrengsten zullen niet top zijn. Ik hoop van harte dat de winkels maar half gevuld zijn met duur voedsel!

  1. Vergeet dat tekort maar denk ik. Er komt maar een beperkt deel van wat we eten uit Nederland. Van de 1,8 miljoen ha landbouw blijft maar 0,8 miljoen in Nederland. 2,6 miljoen ha komt uit het buitenland. Als die 0,8 miljoen 20% minder opbrengt (biologisch opbrengstniveau) dan hebben we een reductie van 0,15 miljoen ha productiecapaciteit op totaal 3,6 miljoen ha. Daar gaan we niet veel van merken. Met wat geluk met wat minder aanbod net een wat hogere prijs voor de boer. Maar dat is (helaas) maar een klein aandeel in de winkelprijs.

 4. Dit is inzetten op einde akkerbouw in Nederland. Kunstmest voor akkerbouw nu al duur. Met 30% minder vee gaat dierlijke mest voor akkerbouwers ook duur worden of zal niet meer te krijgen zijn. Nou ja, NAV heeft recent al de vrees uitgesproken dat akkerbouw uit Nederland gaat verdwijnen. Met 30% krimp Nederlandse veestapel gaat die vrees waarheid worden.

 5. Dus de conclusie van RIVM is ,zet een hoge schoorsteen op je stal en het probleem komt in het buitenland terecht. Probleem opgelost en je wordt verder vrij gesteld. Op één of andere manier voelt dit niet goed en verlies ik met deze opmerking en onderbouwingen mijn vertrouwen in de overheid.

 6. Ik geloof die laatste cijfers ook niet. Gisteren op tv nog plaatjes gezien tussen luchtvervuiling voor en tijdens de lockdown. De regering zit weer de zaak te flessen.

 7. Wat een ***verhaal dat laatste gedeelte over de uitstoot van industrie en verkeer. Dat gelooft toch niemand.deze reactie is automatisch gemodereerd

 8. Straks voedsel te kort, komt het uit Rusland en Poetin lacht ons uit en bepaalt de prijs,
  dit kunnen we nu al zien met de gasprijs. nog even en Wit Rusland draait de kraan dicht.

 9. Wie gaat de wereld bevolking groei voeden , Nederland wat al heel veel bijproducten enz. in veevoeding verwerkt en vrij efficiënt met veehouderij werkt . Maak dan plaats voor de productie in andere landen en wereld delen . Het eten zal er toch moeten zijn . En de vraag zal ook door welvaart stijging elders in de wereld toenemen . Dus productie wordt verschoven naar elders . Maar wat ik mij afvraag komt de uitstoot van stikstof en andere schadelijke stoffen niet via de lucht de grens over . Zoals we ook ooit Sahara zand op onze auto enz. zien zitten . Het moet mogelijk zijn om andere oplossingen te vinden die bijdragen aan vermindering . En de landbouw en veehouderij opofferen voor andere sectoren die dan weinig of niets doen . Geeft alleen maar aan dat ingeslagen weg niet meer verlaten wordt om andere sectoren te ontzien van zware investeringen en of inkrimpen . Na de oorlog mocht er geen honger meer komen en de boeren zijn aangezet tot vergroten en specialiseren . Voedsel bleef daardoor laag in prijs . Zie wat andere diensten en producten in die tijd duurder zijn geworden . Nu we voldoende voedsel hebben willen we eigenlijk niet meer betalen maar ook de zogenaamde overlast van de boeren niet meer ervaren . Vroeger ging grootste deel inkomen op aan voeding . Nu aan luxe . Maar als met voeding zou gebeuren wat nu met pandemie met andere spullen gebeurd . Zou bij minder eigen productie het winkelschap minder gevuld zijn . En de prijs mag je raden .

  1. We produceren veel per hectare, maar we hebben een klein land. De Nederlandse exportbijdrage is ongeveer 3% van de wereldvoedselconsumptie (6% van de wereldvoedselmarkt, maar die betreft maar de helft van de consumptie, de rest is lokale handel en teelt). Er gaat nu dik 30% van het voedsel verloren. Maak dat iets kleiner en onze export is gecompenseerd.

 10. er zijn 162 natuur-2000 gebieden(het is bijna onmogelijk om op 25 km daarvan te boeren/huizen te bouwen etc)
  Maar stel bij elk natuurgebied cirkel van bijv 10 km en zeg dat de deboeren daarin 5 jaren de tijd hebben:
  verkopen aan Overheid/verkassen naar elders en ook verkopen aan Overheid !!
  NL is één grote lappendeken van natuur gebieden: Zelfs met wintunnels er tussen:):)

  De NL geeft daarmee DE TIJD aan argrische ondernemers !
  Hadden ze tig jaren geleden al kunnen doen !
  (vergelijk dat de NL Overheid dat NIEMAND de tijd geeft ,alleen hun zelf met kindertoeslag ,formeren regering etc.etc)

 11. De democratie is al jaren geleden opgehouden met bestaan. Je maakt een “crisis” (breekijzer) zoals zure regen Methaan CO2 stikstof corona(ontlasten ziekenhuizen) waterkwaliteit klimaat diversiteit etc en dan begin je te drukken omdat alles er ondergeschikt aan is. Eigendommen mogen worden onteigend en vrijheden mogen worden ingeperkt omdat het is voor een “hoger” doel.

Beheer
WP Admin