VarkensNieuws

‘Focus op versterken export China en Rusland’

Doetinchem – Staatssecretaris Sharon Dijksma moet in haar bijdrage om de varkenshouderij uit de crisis te halen, vooral haar aandacht richten op de versterking van de exportpositie naar China en Rusland.

Op korte termijn biedt uitbreiding (China) en herstel (Rusland) van de export naar beide landen de sector het meeste voordeel, zegt Frans van Dongen, lobbyist van de COV, de Centrale Organisatie voor de Vleessector.

Toestemming kan leiden tot prijsherstel

De export naar China neemt sterk toe. In de eerste zes maanden van dit jaar voerde de Europese Unie 30 procent meer varkensvlees uit naar het Aziatische land, dat kampt met een sterk dalende productie en hoge varkensprijzen. Ook Nederlandse slachterijen en exporteurs zetten meer af, zegt Van Dongen. Maar die export kan fors toenemen als meer Nederlandse bedrijven toestemming krijgen om naar China te exporteren en Nederland ook delen als magen mag uitvoeren, voegt hij er aan toe. “Als Nederland die toestemming ook krijgt, dan kunnen we meer volume afzetten in China en dat zou op korte termijn een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het prijsherstel. Dit is het laaghangende fruit.” Daarom moet alle inspanningen er op gericht zijn om de reis die Dijksma in oktober naar China maakt te laten uitmonden in een aantal export verruimende overeenkomsten, aldus Van Dongen.

Export naar Rusland op gang brengen

Daarnaast moet in Europees verband geijverd worden om de export van Rusland weer op gang te brengen. Het embargo van de Russen geldt lang niet voor alle varkensproducten, toch worden deze producten geweigerd vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Polen, Estland, Letland en Litouwen. Het overleg daarover zit vast. De Belgische minister van landbouw komt met een voorstel voor de landbouwberaad op 7 september om de gesprekken te hervatten, aldus Van Dongen.

Beheer
WP Admin