Foto: Hans Banus RundveeFoto

Extra rundvleesafzet met hamburger-bezorgservice

Anita Kuijer (53) runt samen met haar man Peter (54) in Sellingen (Gr.) een multifunctionele onderneming met 90 Groninger blaarkopkoeien en -kalveren. In 2013 is de kloosterboerderij gebouwd met als motto ‘boeren op de fundamenten van het verleden’. De vennoten verkopen het rundvlees via diverse afzetkanalen.

Op termijn groeit het aandeel rundvlees in de totale omzet vanwege het succes van de hamburgerverkoop , verwachten Anita en Peter. - Foto: Anne van der Woude

Om het assortiment uit te breiden, houden we ook tien Bonte Bentheimers. Dan kunnen we straks ook eigen varkensvlees verkopen in onze winkel , vertelt Anita.

Zoals een boerenlunch met broodje Groninger Blaarkopburger voor leden van de DAF-club. - Foto: Janet Beekman

De vof laat jaarlijks 30 koeien slachten bij slachterij Kroon Vlees in Groningen. Ze zijn dan tussen 3 en 5 jaar oud en worden uitgesneden door De Marktslager in Groningen.

De familie Kuijer verkoopt een deel van het eigen rundvlees in haar boerderijwinkel.

Waar ook andere Groninger streekproducten worden verkocht.

Er is ook een nieuw afzetkanaal, de Burger Company. Jesse Witkamp bereidt Blaarkopburgers in deze succesvol opgezette hamburger-bezorgservice in Groningen. - Foto: Anne van der Woude

Anita Kuijer. De vondst van een eeuwenoude kloostermop (kloostersteen) op de bouwlocatie, was aanleiding voor het bouwen van een kloosterboerderij in historische bouwstijl. - Foto's: Hans Banus.

De familie Kuijer heeft eerst de Blaarkoppen gehouden als melkvee. Sinds 2017 houden ze dit dubbeldoelras als vleesvee.

De vof houdt al jaren Groninger blaarkoppen en streeft naar behoud van dit ras. Volgens Anita Kuijer zijn er in Nederland nog ongeveer 1.500 zuivere blaarkoppen.

Anita en Peter hielden hun melkvee al in een potstal, die zich nu ook goed leent voor het houden van zoogkoeien met kalveren.

Een volautomatische instrooimachine strooit dagelijks een baal stro in de stal.

Ik verstrek het voer los voor het voerhek met de verreiker , zegt Anita. De Juno-voerrobot die we al hadden, schuift het voer aan.

Anita verzorgt het vee en controleert de dieren zomers in de wei. Peter richt zich meer op nieuwe afzetkanalen en de organisatie van evenementen, waar hij al in 2000 mee begon.

De Refter is geschikt voor koffie- en theeschenkerij, bijeenkomsten, vergaderingen, familiedagen en andere activiteiten.

Ongeveer twee derde van de omzet bestaat uit horeca en andere activiteiten en circa een derde uit de afzet van rundvlees. - Foto: Janet Beekman