Foto: Herbert Wiggerman PluimveeNieuws

Extra reiniging pluimveetransport uit België en Duitsland

Vrachtwagens uit Duitsland en België met pluimvee of broedeieren moeten in Nederland extra worden gereinigd en ontsmet.

De tweede reiniging en ontsmetting (R&O) is ook verplicht bij lege transportwagens voor broedeieren of pluimvee. Zo wil de overheid het risico op insleep van vogelgriep beperken.

De R&O-verplichting gold al voor landen die worden gezien als een hoog risico: Bulgarije, Denemarken, Hongarije, Italië, Kroatië en Polen. Ook de vervoersmiddelen uit landen buiten de Europese Unie moeten extra worden schoongemaakt en gedesinfecteerd.

Duitsland en België aan lijst toegevoegd

Duitsland en België zijn aan de lijst van risicolanden toegevoegd na de recente uitbraken van HPAI. In Duitsland waren de eerste twee weken van december zes uitbraken bij pluimveebedrijven, in België twee.

De extra reiniging en desinfectie van vervoermiddelen voor pluimvee of broedeieren moet worden uitgevoerd op een erkende R&O-plaats voor pluimveetransportmiddelen, een slachthuis of een broederij, zo schrijft de NVWA voor. De geladen vervoermiddelen worden eerst gelost, waarna ter plekke de eerste reiniging en desinfectie plaatsvindt. Daarna gaan de voertuigen onmiddellijk naar een erkende R&O-plaats, een slachthuis of een broederij voor de tweede R&O.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin