PluimveeAchtergrond

‘Extra maatregelen tegen hittestress’

Vleeskuikenhouder Ike de Jager maakte twee keer mee dat hittestress voor extra uitval zorgde. Een serie maatregelen moet voorkomen dat het tropische weer nogmaals voor problemen zorgt.

De temperaturen lopen vandaag en morgen (vrijdag 18 juli en zaterdag 19 juli, red.) op tot tropische waarden. Voor vleeskuikenhouders met zware kuikens is het extra opletten geblazen. Dat geldt ook voor Ike de Jager, die in het Brabantse De Heen een akkerbouw- en vleeskuikenbedrijf heeft. Zijn kuikens gaan vandaag hun laatste week in.

Voor vleeskuikenhouders met zware kuikens zijn het spannende dagen, ook voor u?

“Ik verwacht dat het meevalt met de problemen, al moet je natuurlijk altijd extra goed opletten. Ik ga vandaag 7.000 kuikens tussentijds uitladen. Uitladen doe ik altijd al, maar het komt met dit warme weer extra goed uit. Er ontstaat meer ruimte in de stal, waardoor problemen door hittestress minder snel opspelen. Ik heb speciaal voor deze zomerse ronde minder kuikens opgezet. Normaliter houd ik 31.500 dieren. Nu zijn dat er 30.500.  Ik heb gekozen voor 21,5 kuikens per vierkante meter. Normaalgesproken zet ik 22,5 kuikens per vierkante meter op. De volgende ronde begin ik weer met de normale bezetting.”

Welke maatregelen treft u nog meer om hittestress voor te blijven?

“Ik voeg elektrolyten (zouten, red.) en vitamines toe aan het drinkwater. Dat moet de wateropname van de kuikens stimuleren en mineralenverlies en gebrek aan vitamine C compenseren. Als het te warm wordt, stop ik ’s ochtends tijdelijk met het verstrekken van voer. Zo voorkom ik dat de kuikens het voer omzetten in extra lichaamswarmte.”

Hoe zorgt u dat de staltemperatuur niet te veel oploopt?

“We werken al ruim vijftien jaar met nevelkoeling. Dat gaat prima. Als de staltemperatuur oploopt tot ruim 28 graden springt de nevelkoeling automatisch aan. Het water wordt onder hoge druk verneveld. Met deze nevelkoeling kan ik de staltemperatuur zeker met 3 tot 4 graden terugbrengen. Daardoor lukt het me de staltemperatuur onder de 30 graden te houden. We zitten hier vlakbij Zeeland, dat scheelt ook behoorlijk. In ander delen van Noord-Brabant en Limburg wordt het meestal wel een paar graden warmer.”

Hebt u wel eens last van hittestress gehad op uw bedrijf?

“Ja, dat is twee keer voorgekomen. De eerste keer was twintig jaar geleden. Het was onze allereerste ronde vleeskuikens. We wisten niet wat we konden verwachten. We hielden de kuikens in het donker om ze rustig te houden. Toen we het licht aandeden, ging het mis. De extra uitval die dag was 1 procent. Vijf jaar daarna hebben we nog een keer hittestress gehad. Toen bedroeg de extra uitval maar liefst 5 procent. Zoiets wil je niet nog een keer.”

U werkte aanvankelijk nog niet met nevelkoeling. Hoe hield u destijds uw stallen koel?

“Dan gebruikte ik de ventilatoren van de koelloods voor de aardappelen om in de stal extra luchtcirculatie te creëren. De staldeuren hield ik dan bewust dicht, om te voorkomen dat de onderdruk wegviel.” 

Succes de komende dagen.

“Bedankt. Ik denk dat bij ons nu wel wat meevalt hoor. We gaan volgende week kuikens afleveren. Dan hebben we veel meer kilo’s in de stal dan dit weekend. Het is afwachten wat voor weer het dan is.”De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer reikt vleeskuikenhouders tips en trucs aan om problemen door hittestress te voorkomen.Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin