Foto: Roel Dijkstra VarkensNieuws

Exportvolume van varkensvlees blijft groeien

De EU en het Verenigd Koninkrijk exporteren dit jaar wederom meer varkensvlees.

In de eerste helft van 2021 is 2.97 miljoen ton vlees en vleesproducten uitgevoerd naar landen buiten Europa. Dat is 16,4% meer dan in dezelfde periode van 2020.

Markt China verzadigd

De export naar China liep dit voorjaar weliswaar stroef, doordat de markt daar verzadigd was en te maken had met sterke prijsdruk. Desondanks blijft het land met afstand de belangrijkste afnemer van varkensvleesproducten uit de Europese Unie. Ruim de helft van exportvolume gaat naar China. Exporteurs zijn wel op zoek gaan gegaan naar alternatieve bestemmingen voor China. De export naar de Filipijnen en overige bestemmingen is duidelijk gegroeid begin dit jaar. De export naar de Filipijnen werd mede gestimuleerd doordat dit land zijn importtarief voor varkensvlees verlaagde.

Spanje exporteert veel

Motor achter de Europese varkensvleesexport is Spanje. In dit land groeit zowel de varkensvleesproductie als de -export als kool. De Spanjaarden exporteerden in eerste helft van dit jaar 1,08 miljoen ton varkensvlees. Dus ruim een derde van het totale EU-volume.

Reacties

  1. Dat de export blijft groeien is ook niet zo vreemd. De productie blijft namelijk ook groeien in Europa en waar moet je anders met dat vlees blijven, wanneer je het goedkoop genoeg maakt wil altijd wel iemand het hebben. Volumes zeggen voor een primaire producent daarom ook niet zo veel dat is meer het narratief van de vleeshandel of andere ketenpartners.

Beheer
WP Admin