Exclusief stieren mesten voor supermarkt Boni RundveeFoto

Exclusief stieren mesten voor supermarkt Boni

Familie Veurink bouwde ruim 3 jaar geleden nieuw voor 265 Limousin-stieren. Boerderij ging opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen.

 • Broers Gerwin (34) en Arjan Veurink (42) hebben in vof met ouders Gerrit (69) en Willemien (69 een gemengd bedrijf. De grootste tak is vleesvee. De vof houdt in totaal 365 Limousin-stieren. Daarvan staan er 265 in een 3 jaar oude hellingstal en 100 in de oude stal.

  Broers Gerwin (34) en Arjan Veurink (42) hebben in vof met ouders Gerrit (69) en Willemien (69 een gemengd bedrijf. De grootste tak is vleesvee. De vof houdt in totaal 365 Limousin-stieren. Daarvan staan er 265 in een 3 jaar oude hellingstal en 100 in de oude stal.

 • Er zijn twee bedrijfslocaties. De eerste bevindt zich in esdorp en beschermd dorpsgezicht Rheeze. Dit is de tweede en nieuwste bedrijfslocatie met de hellingstal; een kleine kilometer verder. In totaal heeft Veurink 70 hectare land in gebruik. Qua gras en mais is hij zelfvoorzienend.

  Er zijn twee bedrijfslocaties. De eerste bevindt zich in esdorp en beschermd dorpsgezicht Rheeze. Dit is de tweede en nieuwste bedrijfslocatie met de hellingstal; een kleine kilometer verder. In totaal heeft Veurink 70 hectare land in gebruik. Qua gras en mais is hij zelfvoorzienend.

 • De vof doet mee aan Vechtdal Boert Bewust en heeft liefst drie bedrijfstakken: vleesvee, akkerbouw en stierteelt. Met 365 Limousin-stieren is de vleesveetak wel duidelijk de hoofdtak.

  De vof doet mee aan Vechtdal Boert Bewust en heeft liefst drie bedrijfstakken: vleesvee, akkerbouw en stierteelt. Met 365 Limousin-stieren is de vleesveetak wel duidelijk de hoofdtak.

 • De voorkant van de hellingstal. De bedrijfsgebouwen op het erf moesten vanwege het beschermd dorpsgezicht landschappelijk ingepast worden. Rechts in de kopgevel zit traditioneel vlechtwerk van stro, links is een poort te zien.

  De voorkant van de hellingstal. De bedrijfsgebouwen op het erf moesten vanwege het beschermd dorpsgezicht landschappelijk ingepast worden. Rechts in de kopgevel zit traditioneel vlechtwerk van stro, links is een poort te zien.

 • Hier is dat beter te zien. De entree van de opvallende stal bestaat uit een gemetselde baander (ronde poort). Typerend voor de streek.

  Hier is dat beter te zien. De entree van de opvallende stal bestaat uit een gemetselde baander (ronde poort). Typerend voor de streek.

 • Een overzicht in de 3-rijige hellingstal waar het grote volume opvalt. Er is veel licht (4 meter brede lichtstraat) en lucht. Het klimaat is prettig en er heerst veel rust onder de stieren die in 39 hokken gehuisvest zijn en tussen de 12 en 22 maanden oud zijn.

  Een overzicht in de 3-rijige hellingstal waar het grote volume opvalt. Er is veel licht (4 meter brede lichtstraat) en lucht. Het klimaat is prettig en er heerst veel rust onder de stieren die in 39 hokken gehuisvest zijn en tussen de 12 en 22 maanden oud zijn.

 • Alle stieren zijn van Nederlandse herkomst en komen met 10 maanden op het bedrijf. Dan worden ze eerst in de oude hellingstal op de andere locatie gehuisvest. Na 2 à 3 maanden gaan ze naar deze hellingstal. Daar staan ze in ruim opgezette hokken met een hellingsgraad van 6%.

  Alle stieren zijn van Nederlandse herkomst en komen met 10 maanden op het bedrijf. Dan worden ze eerst in de oude hellingstal op de andere locatie gehuisvest. Na 2 à 3 maanden gaan ze naar deze hellingstal. Daar staan ze in ruim opgezette hokken met een hellingsgraad van 6%.

 • In de stal is geen strozolder of rails met stroverdeler. Veurink strooit de hokken vanaf de voergangen in met een strohakselaar. Dat zorgt wel even voor stof, maar daar staat tegenover dat de stierenmester maatwerk per hok kan leveren. De factor arbeid is beperkt, stelt hij.

  In de stal is geen strozolder of rails met stroverdeler. Veurink strooit de hokken vanaf de voergangen in met een strohakselaar. Dat zorgt wel even voor stof, maar daar staat tegenover dat de stierenmester maatwerk per hok kan leveren. De factor arbeid is beperkt, stelt hij.

 • In 2017 stapte Veurink van Blonde d’Aquitaine en Belgisch Witblauw over op Limousin. Het idee: ze zijn robuuster en eenvoudiger te voeren en de vleeskwaliteit is niettemin goed. Veurink ging sober voeren en voerde het aandeel gras in het rantsoen op. Dat was op een bepaald punt zelfs 50%.

  In 2017 stapte Veurink van Blonde d’Aquitaine en Belgisch Witblauw over op Limousin. Het idee: ze zijn robuuster en eenvoudiger te voeren en de vleeskwaliteit is niettemin goed. Veurink ging sober voeren en voerde het aandeel gras in het rantsoen op. Dat was op een bepaald punt zelfs 50%.

 • Dat ging niet helemaal zoals gewenst. De stieren werden met 24 maanden afgemest op een gemiddeld gewicht van 500 kg. Per saldo bleek gras zo niet veel goedkoper dan mais. Het oude ‘Blondes’-rantsoen werd daarom in ere hersteld. Per dier krijgen de stieren nu 63% mais, 14% gras, 14% aardappelsnippers en 9% krachtvoer (enkelvoudige voeders).

  Dat ging niet helemaal zoals gewenst. De stieren werden met 24 maanden afgemest op een gemiddeld gewicht van 500 kg. Per saldo bleek gras zo niet veel goedkoper dan mais. Het oude ‘Blondes’-rantsoen werd daarom in ere hersteld. Per dier krijgen de stieren nu 63% mais, 14% gras, 14% aardappelsnippers en 9% krachtvoer (enkelvoudige voeders).

 • Het gemiddeld afmestgewicht is nu 560 kg en stieren staan nu 2 maanden korter op het bedrijf. Door het luxere rantsoen zijn de voerkosten wel tot 25% gestegen, maar onder aan de streep haalt Veurink toch een kleine plus op het rendement. Een ander voordeel is de snellere doorlooptijd in de stal.

  Het gemiddeld afmestgewicht is nu 560 kg en stieren staan nu 2 maanden korter op het bedrijf. Door het luxere rantsoen zijn de voerkosten wel tot 25% gestegen, maar onder aan de streep haalt Veurink toch een kleine plus op het rendement. Een ander voordeel is de snellere doorlooptijd in de stal.

 • Het geïsoleerde dak is een groot pluspunt ten opzichte van de oude stal. Daar had Veurink golfplaten en op hete dagen straalde de warmte door waardoor het binnen veel warmer was dan buiten. Op zulke dagen nam de voeropname wel met 20% af. In de hellingstal is het tijdens hitte zelfs nog iets koeler dan buiten. De voeropname neemt dan hooguit met 5% af.

  Het geïsoleerde dak is een groot pluspunt ten opzichte van de oude stal. Daar had Veurink golfplaten en op hete dagen straalde de warmte door waardoor het binnen veel warmer was dan buiten. Op zulke dagen nam de voeropname wel met 20% af. In de hellingstal is het tijdens hitte zelfs nog iets koeler dan buiten. De voeropname neemt dan hooguit met 5% af.

 • Veurink werkt sinds eind 2014 samen met ketenpartners Vleesvee Integratie Twente (VIT’s) en supermarkt Boni die vooral in Drenthe, Overijssel, Gelderland en Utrecht actief is. Wekelijks laat de mester 7 stieren slachten en het vlees ligt onder de noemer Boer & Slager exclusief bij de 44 Boni-filialen in het schap. De samenwerking bevalt Veurink erg goed.

  Veurink werkt sinds eind 2014 samen met ketenpartners Vleesvee Integratie Twente (VIT’s) en supermarkt Boni die vooral in Drenthe, Overijssel, Gelderland en Utrecht actief is. Wekelijks laat de mester 7 stieren slachten en het vlees ligt onder de noemer Boer & Slager exclusief bij de 44 Boni-filialen in het schap. De samenwerking bevalt Veurink erg goed.

 • Boni heeft geen specifiek eisenpakket, maar wel een wensenlijstje. In veel gevallen paste dit al bij Veurink. Hokken zijn ruim opgezet, alle dieren staan op stro en zijn van Nederlandse herkomst. Ook is de stierenmester met gras en mais zelfvoorzienend en is de afmestleeftijd optimaal voor een goede verwaarding van het vlees. Daarnaast is de locatie een prima visitekaartje voor Boni-klanten die een kijkje willen nemen.

  Boni heeft geen specifiek eisenpakket, maar wel een wensenlijstje. In veel gevallen paste dit al bij Veurink. Hokken zijn ruim opgezet, alle dieren staan op stro en zijn van Nederlandse herkomst. Ook is de stierenmester met gras en mais zelfvoorzienend en is de afmestleeftijd optimaal voor een goede verwaarding van het vlees. Daarnaast is de locatie een prima visitekaartje voor Boni-klanten die een kijkje willen nemen.

 • In Veurinks afspraken met Boni zit flexibiliteit. Elke 3 maanden zit hij met de supermarkt rond de tafel om zaken door te spreken. De mester heeft tenslotte onzekere factoren zoals strokosten of de aankoop van stieren. Als de kostprijs oploopt, probeert Boni daar in mee te bewegen. Al moet de markt dat toelaten.

  In Veurinks afspraken met Boni zit flexibiliteit. Elke 3 maanden zit hij met de supermarkt rond de tafel om zaken door te spreken. De mester heeft tenslotte onzekere factoren zoals strokosten of de aankoop van stieren. Als de kostprijs oploopt, probeert Boni daar in mee te bewegen. Al moet de markt dat toelaten.

 • Hier is goed te zien dat de stieren in de hokken zowel gehoornd als hoornloos zijn. Dat hangt af van het koppel dat Veurink telkens van ketenpartner VIT’s krijgt. Zelf heeft de stierenmester geen voorkeur. In de stal leidt de mix nog niet tot grote problemen.

  Hier is goed te zien dat de stieren in de hokken zowel gehoornd als hoornloos zijn. Dat hangt af van het koppel dat Veurink telkens van ketenpartner VIT’s krijgt. Zelf heeft de stierenmester geen voorkeur. In de stal leidt de mix nog niet tot grote problemen.

 • Sommige heksluitingen worden bemest door de stieren en hadden net iets hoger moeten hangen. Vooral als de mest opdroogt, is dit een probleem.

  Sommige heksluitingen worden bemest door de stieren en hadden net iets hoger moeten hangen. Vooral als de mest opdroogt, is dit een probleem.

 • Een ander kritiekpunt is helaas niet meer aan te passen; er is maar één drinkbak per stierenhok. Twee was achteraf veel beter geweest, stelt Veurink. De redenen: rangorde en ook weer het eventuele bemesten in zo’n drinkbak.

  Een ander kritiekpunt is helaas niet meer aan te passen; er is maar één drinkbak per stierenhok. Twee was achteraf veel beter geweest, stelt Veurink. De redenen: rangorde en ook weer het eventuele bemesten in zo’n drinkbak.

 • In de hellingstal hangen acht grote ledlampen. Een groot voordeel is dat deze verlichting dimbaar is. Als de lampen vol aanstaan, geeft dat een zee van licht.

  In de hellingstal hangen acht grote ledlampen. Een groot voordeel is dat deze verlichting dimbaar is. Als de lampen vol aanstaan, geeft dat een zee van licht.

Beheer
WP Admin