Cees Veerman. – Foto: Roel Dijkstra AlgemeenNieuws

Ex-landbouwminister Veerman: sla in Brussel niet met vuist op tafel

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) waarschuwt voor een al te grote mond van een nieuwe landbouwminister in Brussel. Nederland moet bij de Europese Commissie niet met de vuist op tafel slaan om op die manier te proberen uitzonderingen voor Nederlandse boeren af te dwingen.

Een nieuwe landbouwminister moet “met de pet in de hand” vragen om in goed overleg bepaalde maatregelen te mogen verzachten. Dat zei Veerman in het tv-programma WNL op Zondag. Veerman was landbouwminister in de kabinetten Balkende 1, 2 en 3.

Hij reageerde daarmee op passages uit het vorige week gepresenteerde hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB en uitspraken van BBB. In het akkoord staat onder meer dat in Europa “met lef alles op alles wordt gezet om Europese richtlijnen zo aan te passen dat ze werkbaar zijn en het verdienmodel ondersteunen”. BBB zei eerder dat een nieuwe landbouwminister met lef naar Europa wordt gestuurd die met de vuist op tafel zal slaan om meer voor elkaar te krijgen.”

Verdragsverplichtingen

“Zo gaat dat niet werken”, zei Veerman. Nederland heeft ten eerste verdragsverplichtingen. “Die zijn we met het volle verstand aangegaan.” Die kun je wel opnieuw bezien, zei hij. “Maar als je naar Brussel gaat met een opgestoken staart en daar gaat zeggen hoe de wereld in elkaar zit: no way.”

Brussel is een markt van economische en politieke belangen, verduidelijkte Veerman. “Die belangen worden uitgeruild.” Tussen de lidstaten is daar “netjes overleg over”.

Hij verwacht wel dat een nieuwe Europese Commissie wat ontvankelijker zal zijn voor de belangen van de agrarische sector. Tegen die nieuwe commissie moet de nieuwe landbouwminister zeggen dat Nederland tekortgeschoten is, maar dat het nieuwe kabinet samen met de Commissie tot plannen wil komen. “Dan bereik je veel meer dan dat je met de vuist op tafel slaat.”

Reacties

 1. ik ken er ook noch zo een van het cda die was in betere tijden noch chef van de rabo die zag ook pas later het Licht Herman Wijffels

 2. Overleg met de Pet in de Hand betekent dat je je als mindere opstelt en dat lijkt me in Brussel niet nodig, we zijn toch allemaal lid van e EU en daarmee gelijk. Maar onderhandelen als nette mensen die elkaar het licht in de ogen gunnen lijkt me meer dan wenselijk. Hakken likken kan dan volgens Veerman tot meer resultaat lijden, maar werkt volgens mij averechts in de politiek. Zeker weren dat Veerman nooit zo een onderhandeling is in gegaan om tot goed resultaat te komen.

 3. Cees, geen uitspraak doen waar je geen verstand van hebt. Je bent jaren bestuurder geweest en geen onderhandelaar. Kijk eens naar Orban uit Hongarije en wat hij afgelopen jaren heeft binnengehaald. Bereid je maar voor op een Nexit …
  Schrijf maar een referendum uit en binnen een maand staat Brussel in Den Haag op de stoep.

  … met een berg met uitzonderingen, derogatie, verkleinen van het aantal Natura-2000- gebiedjes, jachtvergunning op de wolf, water-kwaliteits-norm-verruiming en noem maar op.
  Maar je moet wel ballen hebben ….
  Ik zou het wel weten: Geen Ceesie, maar Henkie … !!”

 4. Veerman is voorzitter van de postcodeloterij die zaken financiert die tegen de boeren zijn. Veerman zit er niet voor de boeren maar voor zijn eigen financiële gewin met zijn cda-maatje van geel ( klimaattafel namens de boeren). Veerman heeft een andere afslag genomen en is dus niet betrouwbaar meer voor de boerenstand.

Beheer
WP Admin