Foto: Fotopersbureau Dijkstra VarkensAchtergrond

Europese varkensvleesexport trekt flink aan

Na 2 jaren stagnatie zit de Europese varkensvleesexport weer in de lift.

In het eerste kwartaal exporteerden de 28 EU-lidstaten gezamenlijk 1,11 miljoen ton varkensvlees, op basis van karkasgewicht. Dat is 9,2% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afrikaanse varkenspest in China

China is de motor achter de export. Van al het varkensvlees dat Europa uitvoert, gaat 40% naar China. De Chinezen importeerden het eerste kwartaal 454.216 ton varkensvlees uit de EU, ruim een kwart meer dan in de eerste 3 maanden van 2018. De ogen zijn vanzelf op China gericht. Dit land zucht al 9 maanden onder de last van een uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Analisten van Rabobank houden rekening met een Chinees varkensvleestekort dat oploopt tot 16 miljoen ton eind dit jaar.

Chinese importheffing

De Europese vleesexporteurs doen het overigens goed in China. Cijfers, tevens afkomstig van de Europese Commissie, tonen dat China het eerste kwartaal in zijn totaliteit minder varkensvlees importeerde dan in 2018, 700.000 ton tegenover ruim 800.000 ton vorig jaar. De Verenigde Staten leveren volume in. De VS zag de export van varkensvlees naar China en Hong Kong het eerste kwartaal 21% afnemen, tot 34.614 ton. De Chinese importheffing op Amerikaans varkensvlees van 25% zal daarbij wellicht een rol spelen.

Beheer
WP Admin