Het strooien van kunstmest op grasland. De EU wil de import van Amerikaans gas regelen; een van de overwegingen daarbij is verlaging van de energiekosten voor de kunstmestindustrie. <br /><em>Foto: Ronald Hissink</em> AlgemeenNieuws

Europese Unie wil Amerikaans aardgas

De EU wil binnen vrijhandelsverdrag TTIP de import van Amerikaans aardgas regelen. Doel is de kostprijs te verlagen voor de zware industrie en dan vooral de kunstmestindustrie. Dat heeft Eurocommissaris Cecilia Malmström gezegd.

Eerder riep de boerenlobby op tot het afschaffen van importheffingen op kunstmest. De prijs van kunstmest zou in de EU veel hoger liggen dan elders. De kunstmestindustrie in de EU worstelt deels met hogere energiekosten dan bijvoorbeeld de industrie in de VS of Rusland.

Schaliegas

De VS exporteert sinds kort LNG, een vloeibare variant van aardgas. Het land kent door de vrij nieuwe en snel gegroeide schaliegasproductie meer dan voldoende aardgas. Binnen de VS is de politiek het niet eens over het vergroten van de export. Door de ruime beschikbaarheid van aardgas zijn energieprijzen laag en is haar industrie concurrerend.

Importbeperkingen kunstmest

Volgens het Internationale Energieagentschap neemt de vraag naar LNG tot 2050 wereldwijd met 50 procent toe. De Commissie wil dat exportbeperkingen worden opgeheven, aldus Malmström. Mogelijk wordt een deal gesloten waarbij de VS de export van LNG naar de EU opvoert en de EU andersom haar importbeperkingen voor kunstmest opheft.

Een overzicht van de kunstmestprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin