Europese studie: vrijkomen bodemkoolstof een groot risico
Op 43 miljoen tot 83 miljoen hectare landbouwgrond, in de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk, is er een groot risico dat bodemkoolstof vrijkomt. Dat blijkt uit een studie van het Joint Research Centre. Het vrijkomen van koolstof uit de bodem verhoogt de Europese CO2-uitstoot en heeft daarmee een negatieve impact op het behalen van de klimaatdoelstellingen.
Het gaat met name om landbouwgrond in de koelere, vochtigere delen van Europa. Dat stelt het Joint Research Centre (JRC). Dat is het onderzoeksbureau van de Europese Commissie, na een studie die deze week in wetenschappelijk tijdschrift Nature verscheen.
Die 43 tot 83 miljoen hectare staat gelijk aan 23 tot 44% van de Europese landbouwgrond (inclusief het Verenigd Koninkrijk). Op tussen 26 en 50 miljoen hectare is er geen risico. Daar is ruimte om extra koolstof vast te leggen, constateren de onderzoekers.
Artikel gaat verder onder de afbeelding
Between 23% and 44% of EU and UK agricultural lands are at risk of losing organic carbon in their topsoil🌱
Our study identifies more effective carbon management practices to mitigate the impacts of climate change and enhance food security.
Read more https://t.co/P8cjnx4lO7 pic.twitter.com/aqyhjjA36A
— EU_ScienceHub (@EU_ScienceHub) March 18, 2025
Impact op de Europese CO2-uitstoot
Zij maakten een risico-index om in beeld te krijgen in welke delen van Europa de risico’s op het vrijkomen van bodemkoolstof het grootst zijn. Daarbij keken zij zowel naar het risico op veranderingen in de hoeveelheid opgeslagen koolstof per bodemtype als de mate waarin deze bodem verzadigd is. Het vrijkomen van koolstof uit de bodem verhoogt de Europese CO2-uitstoot en heeft daarmee een negatieve impact op het behalen van de klimaatdoelstellingen.
In de bodem zit veel koolstof opgeslagen. De toplaag van de landbouwgrond in de EU bevat meer dan tien keer de huidige jaarlijkse CO2-uitstoot van de EU, aldus JRC. In de periode 2009-2018 ging 0,75% van de organische koolstof in de bodem verloren, geeft het onderzoeksinstituut aan. Daarbij verwijst het naar ander recent onderzoek. De onderzoekers stellen dat dit een indicatie kan zijn dat verdere actie nodig is om deze trend te keren. Tevens om te zorgen dat de hoeveelheid koolstof in de bodem juist toeneemt.
De onderzoekers noemen voorbeelden van mogelijke extra maatregelen. Denk aan meer bodembedekking, betere gewasrotatie, minder kerende grondbewerking, het telen van gewassen die diep wortelen, het toevoegen van meer organische stof of het inzetten op voedselbossen.