AlgemeenAchtergrond

Europese norm bedreigt Australische schapenmarkt

Europa zit er bovenop dat Australische schapen niet langer dan 48 uur zonder eten mogen doorbrengen, voordat ze worden geslacht.

Dit levert veel problemen op voor de Australische schapenmarkten en kan betekenen dat er over twee jaar geen markten meer zijn in dat land. Dit zegt de Australische nationale bestuurder voor lam en schapenvleeskwaliteit van vee en vlees, David Pethick. “Om de kwaliteit van schapenvlees te handhaven mag er maximaal maar 48 uur tussen de verkoop en slacht van schapen zitten”, aldus David Pethick. ”Als het dier langer zonder eten zit, krijg je iedereen over je heen.”

Over twee jaar zal dat punt naar zijn verwachting vooral in het hogere segment van de markt een hele belangrijke rol gaan spelen. “Daarmee wordt het een uitdaging om schapen op de markt te verkopen en op tijd te laten slachten. Het kan, maar wordt ontzettend lastig”, zegt Pethick.

Het via de markten verkopen voor de slacht kost immers meer tijd dan het rechtstreeks afleveren bij een slachthuis. De belangrijkste partij die hamert op de 48-uurregelgeving is de Europese Unie. Pethick zegt dat de unie heel nadrukkelijk let op de naleving van alle eisen op het gebied van het dierenwelzijn. Europese controleurs inspecteren regelmatig de handel in Australië.

Beheer
WP Admin