Genetische gewassen zijn een controversieel onderwerp in de Europese Unie. Op de <em>foto</em> opent Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR (University & Research centre), op 28 augustus 2014 de publieksavond/publieksbijeenkomst over genetisch gemodificeerde aardappels voor duurzame resistentie tegen phytophthora.<br /><em>Foto: Michel Zoeter</em> AlgemeenNieuws

EuropaBio: EU treuzelt veel te lang met GMO

Een verwijt aan de Europese Commissie: die stelt besluiten over toelating gentechgewassen eindeloos uit. Dat zegt althans EuropaBio.

EuropaBio vindt dat de Europese Commissie een wanprestatie levert door eindeloos besluiten over genetisch gemodificeerde gewassen uit te stellen. EuropaBio is de belangenorganisatie voor biotechnologiebedrijven in de EU. Het bedrijf noemt het voorbeeld van drie genetisch gemodificeerde sojagewassen die sinds respectievelijk 2011 en 2012 op toelating wachten.

‘Wanbeleid van Europese Commissie’

Volgens EuropaBio is de laatste stap in feite het neerzetten van een stempel. Toch wacht de Commissie nu al ruim 3 maanden op het zetten van deze laatste toelatingsstap. EuropaBio citeert ook de Europese ombudsman, die in januari schreef niet in te zien waarom de Commissie zoveel tijd nodig heeft. Het inhoudelijke werk voor toelating is immers al gebeurd.

Secretaris-generaal Nathalie Moll van EuropaBio: “We vragen de Commissie om onmiddellijk de finale autorisatie te verlenen tijdens haar bijeenkomst op 12 april.” EuropaBio wijst erop dat het zaaiseizoen al is begonnen: “Het wanbeleid van de Commissie inzake deze drie producten leidt al concreet tot marktverstoring en materiële schade.”

Gentech is controversieel onderwerp in EU

Genetisch gemodificeerde gewassen zijn in de EU een controversieel onderwerp. In Noord- en Zuid-Amerika staat op het grootste deel van het areaal al genetisch gemodificeerde soja en mais. In de EU is maar één variant, de maissoort MON810, toegelaten voor de teelt. De toelating is door deels door de Commissie teruggelegd bij de nationale overheden.

Beheer
WP Admin