Europese landbouwcommissaris Christophe Hansen. Foto: ANP/ Jumeau Alexis AlgemeenNieuws

Eurocommissaris Hansen met positief boerenverhaal naar LTO en Tweede Kamer

De Europese landbouwcommissaris Christophe Hansen bracht gisteren en vandaag een bezoek aan Nederland. Boerderij volgde hem bij een LTO-bijeenkomst in Den Haag en in de Tweede Kamer.

De vorige eurocommissaris voor landbouw liet zich in vijf jaar tijd nooit in Nederland zien, maar zijn opvolger deed dat al binnen vier maanden nadat hij is aangesteld. De Luxemburgse eurocommissaris Christophe Hansen, die een Limburgse moeder heeft, was gisteren en vandaag in Nederland op bezoek bij boerenbedrijven, LTO en de Tweede Kamer.

Tijdens de druk bezochte LTO-bijeenkomst in Den Haag, waarbij ook veel provinciale landbouwgedeputeerden aanwezig waren, speelde Hansen donderdag een thuiswedstrijd. Hij werd hartelijk ontvangen. Zijn positieve boerenverhaal – voedselzekerheid in geopolitiek onzekere tijden, zuinig zijn op de veestapel, voorspelbaarder beleid, minder bureaucratie, focus op jonge boeren en innovatie – deed het goed bij het publiek.

Hansen pleitte ook voor een competitieve sector, vereenvoudiging van beleid en eerlijke prijzen. “We hoeven niet alles te veranderen, maar ik wil wel de voorspelbaarheid terug.” Geen revolutie, maar evolutie, benadrukte Hansen opnieuw. “Dat geef ook langjarige hoop, maar nu wil ik ook luisteren en jullie ideeën horen”, gaf hij het publiek mee dat vervolgens vragen mocht stellen.

Jonge boeren willen toekomst

Er was veel waardering voor de boodschap van Hansen. LTO-voorzitter Ger Koopmans vatte de sfeer treffend samen: “We voelen een nieuwe warme wind. Van ‘het moet van Brussel’ naar ‘we gaan het samen doen’.

Peter Meedendorp, voorzitter van de Europese Raad voor Jonge Boeren (CEJA), pleitte voor een strategie voor jonge boeren. “De helft van de Europese boeren gaat binnen 15 jaar stoppen, perspectief is nodig.”

Jonge boerin Lieke Versteden had een soortgelijke boodschap, maar gaf ook een waarschuwing. “Er komt heel veel op ons af. Soms denk ik: waarom maak ik het mezelf niet makkelijker en stop ik niet gewoon. Ik zie de modernste bedrijven om me heen wegvallen. Beleid moet niet te lang duren. Een overname is niet eenvoudig. Zorg ervoor dat niet de verkeerde boeren stoppen, geef ons toekomst.”

Voorzitter Arwin Bos van bietencoöperatie Cosun toonde zich erg positief over het verhaal van eurocommissaris Hansen, maar vroeg hem ook om Europese duidelijkheid. “Veel telers zien het perspectief niet. Zij vragen zich af of ze er nog zijn als ze alle stappen hebben gezet die nodig zijn.” Volgens Bos moet de sector weer in zijn kracht worden gezet. “Stuur op vertrouwen.”

FrieslandCampina-voorzitter Sybren Attema vond het vooral positief dat Hansen voedselzekerheid keer op keer benoemde in zijn verhaal. “De waarde van voedsel komt weer waar die hoort te staan, in het centrum van het beleid.” Ook hamerde Attema op perspectief, toekomst en passie en waardering voor een langere periode.

Krimp is niet de manier vooruit

Eerder die dag benadrukte eurocommissaris Christophe Hansen ook in de Tweede Kamer het belang van de landbouw. “De gemiddelde boerenleeftijd in de EU is 57 jaar, slechts 12% is jonger dan 40. Als je landbouw nu niet aantrekkelijker maakt, riskeer je de voedselzekerheid en -veiligheid. En die hebben we veel te lang als vanzelfsprekend gezien.” Daarbij wees Hansen nadrukkelijk naar de huidige geopolitieke spanningen en de onzekere factor die de VS is geworden.

Ook maakte hij een punt van de toelating van biologische gewasbeschermingsmiddelen. “Die toelating voor de Europese markt gaat nu van lidstaat naar lidstaat en daar moet een versnelling in komen.” Ook wees Hansen de Kamerleden op de beperkte investeringsbereidheid van banken. “Ik constateer dat er in de Europese landbouw een ‘investeringsgat’ van €62 miljard is. Banken lenen geen geld uit. Dat staat innovatie in de weg en zo loopt de sector technologisch achter. Dat ‘innovatiegat’ moeten we opvullen. Research moet sneller.”  

Hansen: geen kleinere veestapel

Op een vraag van Partij voor de Dieren-Kamerlid Christine Teunissen over krimp van de veestapel was Hansen duidelijk. “De veestapel is belangrijk voor Europese voedselproductie. Het aantal dieren neemt al af en wie stopt, stopt ook echt. Kunstmatig schrappen is niet de manier vooruit. Ik geloof dat veel kan.” Hansen benoemde het Nederlandse mestprobleem als een kans. “Europees heb je die mest nodig, want onze afhankelijkheid van (Russische) kunstmest is een probleem.”

GroenLinks-PvdA-Kamerlid Laura Bromet vroeg Hansen hoe hij verder dacht te gaan verduurzamen. Hansen zei zich zeer bewust te zijn van het belang van biodiversiteit en klimaatverandering. “Boeren willen bijdragen, maar het was te vaak ‘one size fits all’. De doelen zijn duidelijk, maar de manier ernaartoe is nu anders. We kijken meer naar techniek en innovatie.”   

Aan het eind van de landbouwcommissie prees Hansen uitgebreid de innovatie in Nederland en specifiek Wageningen University & Research. “Het zal zeker geen zeven jaar duren voor ik terugkom in Nederland.”