Foto: ANP AlgemeenNieuws

EU wil strengere eisen aan landbouwsteun stellen

Dierenwelzijn, biodiversiteit en klimaat moeten meer centraal komen te staan in het landbouwbeleid.

Dat heeft de milieucommissie van het Europees Parlement uitgesproken. Een deel van het budget moet specifiek worden geoormerkt voor milieu en klimaat, aldus de milieucommissie.

Vergroening landbouwbeleid

Vooral de linkerflank van het Europees Parlement zet zich in voor een verdergaande vergroening van het landbouwbeleid. Bas Eickhout, lijsttrekker voor GroenLinks, zei na afloop van de stemming dat publiek landbouwgeld naar publieke taken moet.

Eickhout: “Momenteel geldt de regel: hoe meer hectares, hoe meer geld, en zonder dat er fatsoenlijke prikkelingen zijn om groener te produceren. Het GLB is daardoor een drijver achter schaalvergroting en massaproductie, met schadelijke gevolgen voor het milieu.”

Strengere eisen en voorwaarden

De milieucommissie in het Europees Parlement heeft doorgaans een andere opvatting dan de landbouwcommissie van het parlement, als het gaat om de manier waarop het landbouwbudget moet worden ingezet. De milieucommissie wil strengere eisen en voorwaarden stellen aan de steun voor boeren. Daarbij moet een groot deel worden vastgelegd voor natuur- en klimaatmaatregelen.

Beheer
WP Admin