Nederland voerde afgelopen jaar 665.322 ton varkensvleesproducten uit naar landen buiten de EU. Foto: Jan Willem Schouten VarkensNieuws

Varkensvleesexport EU blijft tamelijk stabiel in 2024

De 27 lidstaten van de Europese Unie (EU) exporteerden afgelopen jaar 4,2 miljoen ton varkensvlees en varkensproducten naar derde landen. Dat is evenveel als in 2023.

Na de topjaren 2020 en 2021 en de terugval in de jaren erna, lijkt de Europese export van varkensvleesproducten te stabiliseren. In de topjaren was er ineens veel vraag uit China als gevolg van Afrikaanse varkenspest.

Spanje neemt met 1,32 miljoen ton het grootste deel van de EU-export voor zijn rekening. Nederland voerde afgelopen jaar 665.322 ton varkensvleesproducten uit naar landen buiten de EU. Dat is iets meer dan Denemarken met 597.959 ton en veel meer dan Duitsland. Duitsland voerde afgelopen jaar 384.260 ton varkensvleesproducten uit naar derden landen. De beperkte Duitse export houdt verband met exportrestricties vanwege Afrikaanse varkenspest.

Ruim een kwart van de Europese uitvoer gaat naar China, 1,15 miljoen ton. Andere belangrijke afnemers zijn Zuid-Korea en Japan. Deze landen importeerden respectievelijk 236.781 en 317.206 ton varkensvleesproducten uit de EU.

China blijft grote rol spelen

Ondanks een sterke afname van de import in de afgelopen jaren blijft China een grote rol spelen op de varkensvleesmarkt. In een recente analyse verwacht Rabobank dat het volume van de Chinese import dit jaar tamelijk onveranderd blijft ten opzichte van 2024. Enerzijds neemt de Chinese varkensvleesproductie toe en staat de prijs op de binnenlandse markt onder druk. Anderzijds is de vleesvoorraad aanzienlijk verminderd, hetgeen de behoefte om te importeren stimuleert.

Door de mondiale politieke onrust worden prognoses over de varkensvleesexport onzekerder. Een handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China kan ertoe leiden dat China meer Europees vlees importeert. Anderzijds loopt het Chinese onderzoek naar dumping van varkensvlees door de EU nog. De uitkomst daarvan is ongewis en zou de export sterk kunnen beïnvloeden.