Foto: Jan Willem Schouten AlgemeenNieuws

EU-parlement vraagt om actie tegen hormoonverstorende stoffen

De Europese Commissie moet met regels komen voor hormoonverstorende stoffen, vindt een meerderheid van het Europees Parlement.

Volgens het parlement treuzelt de Europese Commissie te lang met het opstellen van criteria voor het vaststellen van de aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen, en met het terugdringen van de aanwezigheid ervan in het milieu.

Veiligheidsnormen

Een groot deel van het Europees Parlement vindt dat de aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen moet worden gebaseerd op de mogelijke gevaren, en niet op de werkelijke risico’s. Europarlementariër Bas Eickhout (GL): “De impact van hormoonverstorende stoffen hangt af van de leeftijd van de persoon die eraan wordt blootgesteld. De gevolgen treden soms pas tientallen jaren later op. Daarom is het onmogelijk om veiligheidsnormen te stellen. Sterker nog, het is onwaarschijnlijk dat er veilige levels bestaan.”

Mathias Groote (Sociaal-democraten) zegt dat de Europese Commissie haar eigen regels overtreedt door niet met wetgeving te komen. Hij vindt het van het grootste belang dat de gezondheid van de Europese burger wordt gewaarborgd. De Europese Commissie had al in 2013 een begin moeten maken met het van de markt halen van hormoonverstorende stoffen. Het gaat daarbij onder andere om gewasbeschermingsmiddelen, maar ook om ingrediënten van make-up of tandpasta.

Beheer
WP Admin