Jonge en beginnende boeren moeten het eerste kooprecht bij grond krijgen, vindt de landbouwcommissie van het Europarlement. - Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

EU-parlement: geef jonge boer eerste recht op grond

EU-lidstaten moeten de toegang tot grond voor kleine, jonge en nieuwe boeren verbeteren, vindt een meerderheid van de landbouwcommissie van het Europees parlement.

Boeren die grond gebruiken, moeten het eerste recht krijgen om die grond te kopen. De parlementscommissie bepleit voor de gehele Europese Unie om meer inzicht te verschaffen in grond- en pachtprijzen.

Sociaaldemocrate Maria Noichl heeft voor het parlement een rapport opgemaakt over de beschikbaarheid van landbouwgrond in de gehele EU. Noichl roept de Europese Commissie op met een duidelijke uitleg te komen welk grondbeleid de lidstaten kunnen hanteren op basis van de regels voor de gemeenschappelijk markt.

Jonge en beginnende boeren

Noichl wil dat jonge boeren en beginnende boeren als eerste grond zouden moeten kunnen verwerven. De aankoop van landbouwgrond met speculatie tot doel zou aan banden moeten worden gelegd.

Behandeling rapport in april

In april behandelt het voltallige Europarlement het rapport van Noichl.

Beheer
WP Admin