Foto: Koos Groenewold AlgemeenNieuws

EU-natuurplan legt extra druk op Nederland

De plannen van de Europese Commissie om natuurherstel nadrukkelijker vast te stellen, baart het kabinet zorgen. De voorgestelde regelgeving betekent dat niet alleen binnen Natura 2000-gebieden een verbod op verslechtering van de natuur gaat gelden, maar ook in andere natuurgebieden daarbuiten.

De Europese regels kunnen tot gevolg hebben dat bij de afgifte van natuurvergunningen niet alleen rekening moet worden gehouden met de beschermde natuur in Natura 2000-gebieden, maar ook met andere voor stikstof gevoelige natuur. Daarmee komt de vergunningverlening nog meer in de knel dan nu al het geval is, schrijft het kabinet. Bovendien is het lastig te beoordelen waar welke soorten en leefgebieden zijn, die moeten worden beschermd. Daarover is onvoldoende kennis beschikbaar.

In een ambtelijke nota bij de brief van het kabinet staat dat hier sprake is van ‘een grote uitdaging voor Nederland, bovenop de huidige stikstofproblematiek’.

Landbouwgrond

Het kabinet ondersteunt wel het idee om het areaal landbouwgrond met landschapselement te vergroten. De regering is het ook eens om het organisch stofgehalte in landbouwgronden omhoog te brengen. Maar bij de monitoring moet wel rekening worden gehouden met onder andere de traagheid van bodemprocessen, de teelt en de landbouwpraktijk.

Extra maatregelen die na 2030 moeten worden genomen zullen ’ ‘naar verwachting forse gevolgen [hebben] voor diverse sectoren, zoals de landbouw, visserij- en energiesector, infrastructuur en grondverzet, defensie en de maritieme sector’, stelt het kabinet.

Doelen voor natuurherstel

De Europese Commissie stelt in de ontwerpverordening doelen voor natuurherstel voor 2030 (30 % van de herstelmaatregelen genomen voor het oppervlak dat nu niet in goede conditie verkeert), 2040 (60%) en 2050 (90%). Om hoeveel gebied dat in Nederland gaat is nog niet bekend.

De opgaven die voortvloeien uit de Europese voorgestelde wetgeving komen mogelijk in botsing met ‘andere grote maatschappelijke opgaven in het dichtbevolkte Nederland’, aldus het kabinet. ‘Dat speelt bij voorbeeld bij de aanleg en onderhoud van infrastructuur en/of woningbouw en het uitvoering geven aan de energietransitie.’

Maatregelen voor water

Nederland moet nu al ingrijpende keuzes maken in het Nationaal Programma Landelijk Gebied, die gericht zijn op verbetering van natuur, het treffen van klimaatmaatregelen en maatregelen op gebied van water. Nederland kan nauwelijks aan de voorgestelde Europese wettelijke verplichtingen voldoen, zegt het kabinet. ‘Het eerste oordeel van het kabinet is dan ook kritisch over een aantal verstrekkende onderdelen van dit voorstel, waarvan de consequenties nog niet volledig te overzien zijn.’

Om die reden wordt een onderzoek gedaan om te zien welke impact de Europese plannen hebben voor de klimaat- en energietransitie, de woningbouw, de bedrijvigheid en werkgelegenheid, transport en defensie.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

  1. Heren en dames, hebben jullie nog steeds niet door dat een agrarische sector van deze omvang in Nederland niet vol te houden is en dat er een reductie van de veestapel noodzakelijk is.
    Voor diegene die uit de EEG wil adviseer ik verkoop de handel en ga naar een land buiten de EEG want in Nederland is er bij lange na geen meerderheid te vinden om uit de EEG te treden.
    Overigens zijn dat verstandige mensen zij zien we dat Engeland met een noodgang op een enorm fiasco afstevent nadat ze uit de EEG zijn gestapt.

  2. Wanneer komen de wijze mensen in Brussel er eens achter dat Europa qua landschap , natuur en landbouw verschillend behandeld moet worden. Kleine dicht bevolkte landen worden hetzelfde behandeld met dezelfde eisen dan grote lege landen. Of werkt de lobby vanuit Nederland niet (meer).
    Zie ook derogatie etc.

  3. Weer een fuik waar links Nederland graag in zwemt .
    Als deze voorstellen voor natuurherstel niet van tafel gaan en ook in Nederland ingevoerd worden ,dan is de te rechte vraag is Nederland niet beter af als we EU verlaten.
    NEXIT!!!!!!!

    1. Laat vandaag nog een referendum uitschrijven wat de bevolking wil , weg of blijven in de EU. Oh wacht het referendum is ons ook al ontnomen. Onze overheid vindt het maar wat leuk om zich achter de eu te kunnen verschuilen. Democratie: om te huilen .

  4. Gewoon dreigen met Nexit. … en anders gewoon uitstappen. Die tomaten, uien, vlees moeten ze toch ergens halen, dus daar hoeven wij niet bang voor te zijn. Dikke vinger naar de EU. Niet bang zijn maar ballen tonen. Ze schijten in Brussel ook in de broek voor Orban, dus het tij keren kan zeker …

  5. Natuur beschermen is iets wat de EU als noodzakelijk bestempelt. Laat Nederland met zijn bevolkingsdichtheid net of nauwelijks aan deze eisen kunnen voldoen. Dit betekent dat Nederlandse landbouw zal verworden tot een bezienswaardigheid en de grootschalige EU landen de landbouw kunnen uitbreiden zonder noemenswaardige problemen. Als advocaat van de duivel vraag ik me nu af “Is dit doorgestoken kaart van de EU waarbij de grootschalige landen achter de schermen hebben gelobbyd?” Wat wel duidelijk is /nederland wort op termijn een voedselimporterend land waarbij de handel en de exporterende landen garan spinnen. Tevens betekent it dat ervan onze ambitie om Bio Based te worden geen snars terecht komt, zonder landbouw geen plantaardige grondstoffen.

Beheer
WP Admin