Foto: Canva VarkensNieuws

EU grijpt nog niet in op varkensmarkt

Landbouwministers en de Europese Commissie hebben nog geen oplossing gevonden voor de moeilijke marktsituatie in de varkenshouderij.

De ministers hebben de problemen doorgeschoven naar het Speciaal landbouwcomité (SCA) van de Europese Unie. Hoge ambtenaren van de lidstaten gaan gezamenlijk inventariseren welke oplossingen er mogelijk zijn. Dat hebben de landbouwministers en de Europese Commissie maandag 17 januari besloten. Er kwamen geen concrete voorstellen voor een ingreep in de markt op tafel. Het is de nog vraag of het SCA (Special Committee Agriculture) met dergelijke voorstellen zal komen.

Afrikaanse varkenspest

De Franse voorzitter Julien Denormandie zei maandagavond na afloopt van de vergadering van landbouwministers dat het niet eenvoudig is een goede maatregel te nemen. Volgens Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski speelt daarin mee dat het overgrote deel van de varkensproductie in Europa is geconcentreerd bij een beperkt aantal producenten. “Dat maakt marktmaatregelen ingewikkeld”, aldus de landbouwcommissaris. De uitbraken van Afrikaanse varkenspest leggen een druk op de interne Europese markt, doordat steeds meer landen buiten de Europese Unie de grens sluiten voor varkensvlees uit landen waar de dierziekte heerst.

Lees verder onder het kader.

Oproek POV, LTO en NAJK

De POV, LTO Nederland en NAJK deden eind vorige week een oproep via Europarlementariër Tom Vandenkendelaere om steun. Theo Duteweerd van de POV ziet genoeg redenen voor een ingreep in de markt. Hij wijst op de gevolgen van de Afrikaanse varkenspest in combinatie met de verslechterde marktomstandigheden door verminderde vraag vanuit China. Andere redenen om in te grijpen volgens Duteweerd zijn de gevolgen van de Covid-epidemie in het algemeen, en de gestegen energie- en voerprijzen. De combinatie van die factoren maakt het dat varkenshouders het financieel moeilijk hebben.

Duteweerd schat dat veehouders, afhankelijk van hun bedrijfsgrootte en -type, enkele tonnen nodig hebben, om hun bedrijf boven water te houden. Om ook nog iets van financieringsruimte te hebben, is nog meer nodig, weet hij.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Beheer
WP Admin