AlgemeenNieuws

EU exporteert meer agri en food

Brussel – De Europese Unie heeft ondanks de Russische importstop in de periode van augustus tot en met december 2014 meer agri- en foodproducten geëxporteerd dan een jaar eerder.

De exportwaarde nam 2 procent toe, maar het succes gold niet voor de productgroepen kaas, boter, groente en fruit. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Rusland stelde in de zomer 2014 een importstop in voor vrijwel alle landbouwproducten. In augustus daalde de agrarische exportwaarde dan ook van €5 miljard naar €3 miljard. Het verlies in augustus werd meer dan goedgemaakt in de maanden erna. Exporteurs slaagden er vaak in producten naar andere derde landen te sturen. Met name de bekende grote afnemers kochten meer.

De Verenigde Staten zijn de grootste derde markt voor de Europese agribusiness. De export naar de VS nam €693 miljoen, oftewel 10 procent toe. De export naar China en Hongkong groeide met €768 miljoen, ruim 20 procent. Zuid-Korea kocht voor €242 miljoen extra, een stijging van 31 procent. Dichter bij huis kocht Zwitserland duidelijk meer, mede omdat de Zwitserse frank sterker werd ten opzichte van de euro.

De groei werd gerealiseerd met graan, rundvlees, pluimveevlees en levende dieren. De export van kazen daalde met bijna een vijfde, dus €289 miljoen, terwijl de export van groente en fruit met €322 miljoen (12 procent) daalde. De toch al beperkte export van boter daalde 4 procent. De exportwaarde van varkensvlees bleef gelijk. Rusland is normaliter een grote importeur van varkensvlees uit de EU, maar het wegvallen van Rusland als importeur werd gecompenseerd door Aziatische afnemers.

Beheer
WP Admin