Met 29 tot 30 miljoen ton tarwe exporteert de EU dit seizoen meer tarwe dan vorig jaar (27 miljoen ton). - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

EU-export tarwe loopt beter dan in april werd verwacht

De Europese Unie is hard op weg om dit seizoen een tarwe-export te realiseren die toch nog op zo’n 29 tot 30 miljoen ton uitkomt. Daarmee valt de uitvoer uiteindelijk toch nog groter uit dan vorig jaar.

Vorig seizoen exporteerde de EU 27 miljoen ton tarwe (inclusief tarwemeel). Begin maart zag het er niet naar uit dat deze hoeveelheid dit jaar zou worden gehaald. De export liep stroef en voorlopige cijfers van de Europese Commissie wezen uit dat de uitvoer een achterstand had van meer dan 4% ten opzichte van vorig jaar. Handelaren wezen er al wel op dat de cijfers van Frankrijk nogal wat achterliepen.

Begin deze maand blijkt dat er wel wat achterstanden in de cijfers zijn weggewerkt. De export van zachte tarwe is inmiddels gestegen naar 25,3 miljoen ton. Dat is ook nog een voorlopig cijfer. Met nog vier weken te gaan dit seizoen, moet het echter raar lopen wil de EU een export van 27,5 miljoen ton zachte tarwe niet gaan halen. Inclusief tarwemeel en harde tarwe lijkt de EU af te koersen op een export van 29 miljoen ton of net daarboven.

Frankrijk is de grootste exporteur, met tot begin deze maand een export van 12,1 miljoen ton graan. Roemenië doet echter nauwelijks onder voor de Fransen met een uitvoer van 11,9 miljoen ton. Naast 6,2 miljoen ton zachte tarwe zijn de Roemenen goed voor een uitvoer van 4 miljoen ton mais. Daarmee neemt Roemenië ruim 72% van de totale maisexport van de EU voor zijn rekening.

Algerije belangrijkste tarwekoper

Algerije is de belangrijkste afnemer van EU-tarwe met een aandeel van 18%. Zo’n 10% van de export gaat naar Egypte. Dat is aanzienlijk meer dan de 4% die vorig jaar voor de Egyptenaren bestemd was. Bij gerst is China veruit de belangrijkste afnemer met een belang van bijna 35%. Dit is iets minder dan een jaar geleden.

Een grotere daling is er in de gerstverkoop aan Saoedi-Arabië. Vorig jaar ging daar 16,9% van de gerst-export heen, nu blijft dat steken op 7,5%. Dat wordt voor een deel gecompenseerd door een grotere afzet naar Marokko en Turkije.

Maisexport sterk gegroeid

De maisexport is met 5,5 miljoen ton veel groter dan een jaar geleden. De export naar Iran is meer dan verdubbeld tot bijna 1,3 miljoen ton. Egypte heeft met 900.000 ton meer dan het tienvoudige gekocht vergeleken met een jaar geleden. Ook Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk hebben aanzienlijk meer mais afgenomen uit de EU.

Reacties

  1. Een beetje jokken en je verdient wat extra. Je kunt cijfers achterhouden of verkeerd lezen enz. Handelaren zullen er niet slecht mee geweest zijn. Je kunt er in deze tijd toch al over nadenken of speculeren met voedsel ethisch verantwoord is. Hoeveel zit er tussen de prijs die de graanteler beurt en de prijs die de bakker betaalt? 4x over de kop? Komen de hongerige afrikanen naar europa en betalen wij die kosten terwijl de graanhandelaren hun winsten verdelen ( zij hoeven van rutte nauwelijks belasting te betalen),

Beheer
WP Admin