EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) verwacht dat boeren, consumenten en het milieu geen nadelige gevolgen zullen ondervinden van de fusie. AlgemeenNieuws

EU akkoord met megafusie chemiesector

Groen licht voor fusie chemieconcern Dow Chemical met branchegenoot DuPont.

Vanuit Brussel is maandag groen licht gegeven voor de fusie van het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical met branchegenoot DuPont. Het eveneens Amerikaanse DuPont moet wel een groot deel van zijn divisie voor gewasbescherming en van de onderzoeks- en ontwikkelingspoot afstoten. Ook een deel van de petrochemische tak van Dow moet worden verkocht.

Concurrentie gewaarborgd

De bedrijven zullen aan die voorwaarden voldoen, waardoor de concurrentie op de markt voor landbouwbestrijdingsmiddelen gewaarborgd blijft, concludeert EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Zij vreesde voor hogere prijzen en minder innovatie op het vlak van middelen tegen onkruid, insecten en schimmels, maar verwacht nu dat boeren, consumenten en het milieu geen nadelige gevolgen zullen ondervinden.

Meerdere fusies

Het fusiebedrijf is ongeveer € 120 miljard waard. Ook andere grote chemiebedrijven zijn bezig met fusies. Monsanto en Bayer willen samengaan, evenals de Zwitserse fabrikant van gewasbeschermingsmiddelen Syngenta en de Chinese chemiereus ChemChina.

Protest

Meer dan tweehonderd milieu- en landbouworganisaties tekenden maandag in een brief aan Vestager protest aan tegen de fusies. De fusiebedrijven zouden veel te veel macht krijgen in de chemicaliën- en zadensector. Dat zou ‘volledig’ indruisen tegen de belangen van agrarische ondernemers.

Beheer
WP Admin