Foto: Hans Prinsen RundveeFoto

Erve Nijhuis: meer kilo’s rundvlees met gesekst sperma

Vleesveebedrijf Erve Nijhuis in Hengelo (Overijssel) zet in op natuur, directe verkoop en onlineverkoop van hun vlees van Blonde D‘Aquitaines. Met gesekst sperma willen ze zo veel mogelijk stieren vangen, omdat stierenmesterij het beste rendeert.

Johan Harink begon 35 jaar geleden als hobby met enkele Blonde d Aquitaine-koeien vanwege de goede vleeskwaliteit en voldoende kilo s in combinatie met afkalfgemak.

Johan opent de vrieskast in de landgoedwinkel waarin het rundvlees wordt afgezet onder het label natuurzuiver Twents Landvlees .

Het rundvlees van Erve Nijhuis ligt onder andere in landgoedwinkel Twickel.

De stieren krijgen afmestbrok, mais, witlofwortels, een mineralenbolus en afmestbrok los verstrekt aan het voerhek.

Op het eeuwenoude Landgoed Twickel wordt de meeste grond gepacht. Johan Harink heeft de gebouwen in erfpacht.

Thomas Harink kan tochtige koeien voor KI eenvoudig vastzetten aan een mobiel hek in de wei.

Op de smartphone laat een grafiek de bewegingsactiviteit van een koe zien. Op basis van hoge pieken is het juiste inseminatiemoment te bepalen en dat verkort de TKT van 420 naar 390 dagen. Thomas streeft naar 365 dagen.

De koeien die nog geïnsemineerd moeten worden, dragen halsbanden met bewegingssensoren die tochtigheid detecteren.

De zender van de SenseHub Beef op de hellingstal signaleert tochtige koeien 24 uur per etmaal op 500 meter afstand.

Maatschap Harink streeft naar een korte tussenkalftijd van de zoogkoeien, want dat levert per jaar meer rundvlees op.

In 2011 is een hellingstal gebouwd voor het afmesten van stieren.

Zoveel mogelijk stieren mesten, is het meest efficiënt, omdat stieren veel eerder slachtrijp zijn dan vaarzen en meer kilo s opbrengen.

Sinds twee jaar gebruikt de maatschap gesekst sperma om meer mannelijke nakomelingen te krijgen.

Onze koeien krijgen gemiddeld 8 kalveren, met uitschieters naar 16 afkalvingen , vertelt Thomas. Per jaar zijn maar 10 vaarzen nodig voor veevervanging.

De maten verkopen het vlees ook in een kraam aan huis, via de Buurderij in Kulturhus Hasselo in Hengelo en op de streekmarkt in Delden.

De luchtfoto geeft een mooi overzicht van het Twentse bedrijf. Johan en Thomas zitten in maatschap met hun vrouwen Bernadette (67) en en Ellen Harink (31).

Johan (68) en Thomas Harink (32) houden 30 zoogkoeien, 35 stuks jongvee, 30 vleesstieren en 3 fokstieren op gronden van landgoed Twickel in Hengelo (Overijssel). Ze verkopen het rundvlees aan particulieren. Sinds kort leveren de maten ook online via smaakgenot.nl/ervenijhuis. - Foto's: Hans Prinsen

De marge van vleesvee blijft dun, maar het verkorten van de TKT en alleen stieren mesten draagt wel bij aan een beter rendement, stelt maatschap Harink.