Premium
themaredacteur varkensmest en varkensgezondheid
De ziekenboeg met een dikke laag zaagsel op de bodem, zodat zeugen makkelijker kunnen herstellen van hun kwalen. Bij Geestferkel krijgt ieder dier een kans, is het uitgangspunt. De verblijftijd in de ziekenboeg is maximaal twee weken. Foto: Mark Pasveer
Joep Gockel geeft een nieuwe medewerkster instructies voor het verdoofd castreren van biggen. Er zijn begin dit jaar veel nieuwe mensen gestart op het bedrijf. Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer
De dekstal is verbouwd conform de Duitse wetgeving vanaf 2029. In het midden is een royale arena waar de zeugen kunnen schuren en ruwvoer krijgen. Foto: Mark Pasveer
Met een handheld worden de productiegegevens van de zeugen vastgelegd. Niettemin speelt de zeugenkaart nog een belangrijke rol op het bedrijf. Foto: Mark Pasveer
Het bedrijf is netjes. Gockel houdt er niet van als mensen rommel laten slingeren. Deze interne ruimte wordt gebruikt voor opslag van materialen. Foto: Mark Pasveer
In de drachtstal krijgen de zeugen voer uit een lange trog. De dieren zijn al in de dekstal gesorteerd op conditie en pariteit. Foto: Mark Pasveer
De afleverruimte met hydraulisch in hoogte verstelbaar perron. Een erfenis uit het Straathof-tijdperk. Foto: Mark Pasveer
Een andere variant voor de inrichting van een afdeling met dragende zeugen. Overal op het bedrijf komt daglicht binnen. Foto: Mark Pasveer
Een hok met gespeende biggen. Het gros van de biggen verlaat direct na spenen het bedrijf en wordt elders opgefokt. Bij de biggen is het aangenaam warm. De energie daarvoor komt van de biogasinstallatie. Foto: Mark Pasveer
Met extra voerbakken en -kommen worden de gespeende biggen extra in de watten gelegd. Foto: Mark Pasveer
Een gerenoveerd wortelhoutfilter. Alle stallucht gaat door een luchtwasser gevolgd door een wortelfilter. Het wortelfilter is tegen geuroverlast. Foto: Mark Pasveer