Premium
freelance redacteur
Gesink gebruikt de wiedeg preventief voordat onkruiden opkomen. “Je moet daarmee op tijd beginnen. Ik pak met de eg de wortels van onkruiden al aan voordat het onkruiden en mijn uien boven staan.”
Zo vroeg mogelijk schoffelen van de uien en dat een paar keer herhalen helpt goed tegen onkruiden. Maar het kost wel veel tijd en is alleen goed mogelijk onder droge omstandigheden. Als dat niet lukt, is alsnog een herbicidenbespuiting nodig.
Na een stortbui van 50 millimeter is het eigenlijk te nat om te schoffelen. Gesink demonstreert een klein stukje. De schoffel maakt de dichtgeslagen grond los.
De typische historische Groningse boerenhoeve op het erf van de familie Gesink in Mensingeweer. De ouders van Derk Gesink kwamen in 1972 vanuit de Achterhoek naar Groningen en hadden tot 1999 ook nog melkvee.
De grote moderne bewaarschuur die in 2018 op de groei is gebouwd voor bewaring van 2.800 kisten pootgoed.
Een detail van de schoffel die zeer dicht langs de uienrij kan schoffelen. Om ook onkruid in de rij kwijt te raken, laat Gesink de loonwerker komen met een spotsprayer voor plaatsspecifikee bestrijding van onkruiden en aardappelopslag.
De eg zat niet recht achter de trekker. Met het verzetten van een pin in de stabilisatiestang van de hefinrichting en wat duw- en trekwerk probeert Gesink de eg recht achter de trekker te krijgen.