Energieprijzen stijgen licht, behalve olie AlgemeenAchtergrond

Energieprijzen stijgen licht, behalve olie

De gasprijs stijgt deze week licht, enkele tienden cent ten opzichte van vorige week. Donderdagmiddag 21 juli noteerde ATG een dagprijs van 14,2 cent per kuub.

Ook de langetermijnprijzen zitten in de lift. TTF noteert een contractprijs 2017 van 16,7 cent per kuub en voor 2018 16,8 cent per kuub.

Onderhoud gasopslag Nuon, prijs stijgt

Marktanalysten van Nuon melden onverwacht onderhoud aan de grootste gasopslag in Engeland. De onderhoudswerkzaamheden duren naar verwachting tot en met het tweede kwartaal van 2017. Hierdoor zal een groot gedeelte van de gasopslag in Engeland in de wintermaanden niet bruikbaar zijn. Handelaren verwachten dat de komende winterperiode minder gas beschikbaar zal zijn, waardoor de prijs van gas stijgt.

APX noteerde een dagprijs van €50 per MWh voor piekuren (8-20 uur). Dat is €15 per MWh meer dan vorige week. Die stijging lijkt te komen door het sterk gedaalde aanbod van elektriciteit sinds het begin van deze week. Sinds maandag 18 juli is de prijs dan ook opgelopen.

Farmers4all noteerde donderdag 21 juli een dieselprijs van 84,20 cent per liter bij een minimale afname van 1.000 liter. Vorige week kostte een liter diesel nog bijna 83 cent per liter.

Olieprijs stabiel

Hoewel de gas-, elektriciteits- en de dieselprijs zijn gestegen, is de olieprijs gelijkgebleven aan vorige week. Behr noteert $ 47,28 per vat (159 liter), nagenoeg gelijk aan vorige week. Daarmee lijkt de olieprijs een nieuw evenwicht te hebben gevonden. Al enkele weken beweegt de olieprijs tussen $46 en $ 50 per vat. Dit komt door de daling van de olieproductie.

Beheer
WP Admin