AlgemeenAchtergrond

Energie over hele linie duurder

De olieprijs is sinds vorige week fors opgelopen. Voor een vat Noordzeeolie (159 liter) wordt bijna 108 dollar betaald, tegen 105 dollar een week eerder.

De prijsstijging is deels gevolg van gedaalde voorraden in de VS maar ook toenemende onrust in het oosten van Oekraïne, met name in steden als Donetsk en Kharkiv. Demonstranten bezetten overheidsgebouwen en pleiten voor referenda over de toekomstige politieke status van de regio’s.

Volgens analisten van Commerzbank gelooft de markt nog steeds niet dat verreikende sancties tegen Rusland in de maak zijn, waardoor Rusland dus ook geen behoefte zal hebben uit vergelding zelf de exportkraan ver dicht te draaien. Rusland is na Saoedi-Arabië de tweede grootste exporteur van olie en met afstand de grootste gasexporteur. De Duitse bank denkt wel dat als er toch omvangrijke sancties komen de prijsschok des te groter zal zijn.

De dieselprijs van Farmers4All ligt nu op 1,105 euro per liter bij een minimale afname van 1.000 liter en levering in het Noorden. Een week geleden lag de prijs op 1,0920 euro. Naast de Krimcrisis drijft sneller dan verwacht herstel van economische groei in delen van de Eurozone de prijs enigszins op, terwijl een verwachte productietoename in Libië juist op de prijs drukt. In Libië heeft de overheid met milities een deal over de verdeling van inkomsten gemaakt.

Energieconcern Nuon meldt dat warm en zonnig weer vorige week leidde tot minder vraag naar gas en een vrij hoge productie van zonnepanelen. Deze en volgende week liggen dichter bij ‘normale’ gemiddelde temperaturen voor deze tijd van het jaar. De prijs van gas loopt daarom licht op. Daar moet bij worden opgemerkt dat vorige week de prijs op het laagste niveau sinds 2,5 jaar uitkwam.

De prijs voor kalenderblok 2015 lag begin van de week op 24,20 euro per MWh. Voor levering op korte termijn wordt dichter bij 21 euro per MWh betaalt. Het aantal zonuren blijft behoorlijk maar de windproductie is wat lager. Elektriciteitsprijzen lopen door duurder gas en kolen op.

Beheer
WP Admin