Hoewel niet al het vlees van Emté het Beter Leven keurmerk draagt, is er volop aandacht voor dierenwelzijn.</p> <p><em>Foto: Bert Jansen</em> AlgemeenNieuws

Emté: ‘Wakker Dier moet eerst maar eens leren tellen’

“Wakker Dier moet eerst maar eens leren tellen”, zegt Wilco Jansen, hoofd communicatie van supermarktketen Emté, als reactie op de radiocampagne van Wakker Dier tegen Emté.

Wakker Dier zegt dat Emté in de eerste vier maanden van 2016 379 keer reclame maakte voor vleesaanbiedingen. En dat het 9 van de 10 keer gaat om kiloknallers (vlees zonder Beter Leven of biologisch keurmerk). “Onzin”, reageert Jansen: “We hebben onze administratie erop nagekeken en we hebben in de eerste vier maanden van dit jaar 179 keer reclame voor vlees gemaakt. Hiervan waren 84 aanbiedingen (48%) voor duurzaam vlees. Wakker Dier kan gewoon niet tellen.”

Beter Leven-keurmerk

Zijn grootste ergernis is dat Wakker Dier alleen Beter Leven erkent als keurmerk voor dierenwelzijn. “Het rundvlees dat wij verkopen is afkomstig van runderen die zijn ingezet voor het beheer van de natuur in Nederland. Die dieren lopen buiten in natuurgebieden”, legt Jansen uit. Daarmee scoren we beter dan drie sterren Beter Leven. “Die krijgen we echter niet omdat we niet kunnen aantonen wat de dieren eten”. Ook voor varkensvlees kloppen de beweringen van Wakker Dier niet, volgens Jansen. “Vanaf 1 januari bestaat 90% van ons varkensvlees uit één ster Beter Leven vlees. We betalen vanaf 1 januari al de fee aan de Dierenbescherming maar mogen het label pas vanaf week 13 voeren omdat het certificaat niet eerder is toegekend. Wakker Dier weet dit, maar zet ons toch zo neer”, zegt Jansen. Het pluimveevlees dat Emté verkoopt valt onder ‘Betere Kip’, het keurmerk van Emté. “Daar is wel degelijk meer aandacht voor dierenwelzijn. Zo hebben ze 50% meer ruimte dan regulier, daglicht, natuurlijke ventilatie en rijker afleidingsmateriaal”, vat hij samen. “Al met al vind ik de opstelling van Wakker Dier kinderachtig. Het is voor ons geen aanleiding iets te veranderen”, besluit hij.

Gecompliceerd proces van verbetering

In een schriftelijke reactie laat Emté weten dat Wakker Dier de afgelopen jaren haar rol gespeeld heeft in de verbetering van het dierenwelzijn in Nederland. Met de huidige onzorgvuldige werkwijze verliest zij geloofwaardigheid en daarmee neemt haar invloed in de duurzaamheidsdiscussie af. En dat is jammer, want in het gecompliceerde proces van continue verbeteren zijn alle ketenpartners, overheden, consumenten en ngo’s hard nodig. In de Tweede Kamer zijn op 26 april jl. door de leden Lodders en Remco Bosma (beiden VVD) vragen gesteld aan de Staatssecretaris van Economische Zaken m.b.t. de werkwijze van Wakker Dier in de kiloknallerdiscussie. Inmiddels heeft Staatssecretaris van Dam geantwoord helaas niet binnen de gebruikelijke termijn te kunnen antwoorden, vanwege de benodigde afstemming.

Beheer
WP Admin