Elite-melk
Noorse melk word anders geklasseerd dan in Nederland. Gelukkig leveren we elite-melk.
De melk die boeren hier in Noorwegen produceren wordt in 4 klassen ingedeeld. De beste soort is elite melk, dan komen de eersteklas melk, tweedeklas melk en derdeklas melk. Daarbij word gekeken naar het bacterie gehalte, celgetal, vriespunt, vrije vetzuren, geur en smaak. Voor de duidelijkheid heb ik de normen even in een tabelletje opgesteld.
De tankwagenchauffeur neemt geregeld een monster dat vervolgens word onderzocht op bacteriën, celgetal, vet, eiwit, lactose, urea, vrije vetzuren en vriespunt. De eerstvolgende keer dat ze weer melk komen ophalen krijg je dan onder aan het papiertje met de hoeveelheid melk te zien wat de uitslag was van de vorige analyse. Dat ziet er dan als volgt uit:
Testdatum: 24-01-2011
Bacteriën: 0015
Geometrisch gemiddelde van de laatste 4 keer van de bacteriën: 0050
Celgetal: 0080
Vet: 3,74
Lactose 4,66
Eiwit: 3,03
Urea: 04,3
Vrije vetzuren: 0,40
Vriespunt: – 0,534
Geometrisch gemiddelde van de laatste 6 keer celgetal: 0080
Wie een en ander vergelijkt met de tabel, ziet dat we elite-melk leveren.
Om voor je zelf ook een beter overzicht te krijgen wat de gehaltes zijn per koe kun je zelf monsters van je koeien nemen en deze laten analyseren. Dat betekent dat je ’s avonds je koeien melkt en aan het melkapparaat een meetbeker aansluit. Dan schrijf je op hoeveel de desbetreffende koe heeft gegeven. Vervolgens vul je het monsterbekertje voor de helft met melk. Op het monsterbekertje heb je een sticker geplakt met het diernummer naam en een daarbij behorende streepjescode. De volgende ochtend herhaal je dat. En tot slot tel je de hoeveelheden melk van de avond en de ochtend per koe op en dat noteer je dan in de derde kolom. Daarna duurt het ongeveer een week voordat we de uitslagen terug krijgen.
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.