Beeld van eerdere rechtszaak waarin pluimveehouders de overheid aansprakelijk stelden voor de schade die zij hebben geleden, vanwege het (gebrek aan) optreden van de NVWA. - Foto: Roel Dijkstra PluimveeNieuws

Eigenaren Chickfriend vervolgd om fipronil-affaire

De twee eigenaren van Chickfriend uit Barneveld worden persoonlijk vervolgd voor de fipronil-affaire.

Ook een leverancier wordt gedagvaard door het Openbaar Ministerie. De eerste zitting is op 21 december, zo bevestigt het Functioneel Parket.

Het bedrijf Chickfriend werd al eerder vervolgd en veroordeeld, de eigenaren nog niet. LTO/NOP en pluimveehouders vinden dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onrechtmatig heeft gehandeld door geen actie te ondernemen zodra de autoriteit wist dat bloedluisbestrijder ChickFriend fipronil gebruikte in pluimveestallen. Vorig jaar stelde de rechtbank Den Haag hen in het ongelijk. Volgens de rechter viel de NVWA niets te verwijten en geldt er voor de voedselautoriteit geen waarschuwingsplicht. LTO/NOP en de pluimveehouders, mede ondersteund door de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, tekenden beroep aan tegen die uitspraak. Het hoger beroep dient op 7 december dit jaar.

Beheer
WP Admin