Een vleeskuikenstal in Brazilië, afbeelding ter illustratie. De afgebeelde stal heeft geen inhoudelijke link met de uitbraak van vogelgriep. Foto: Misset PluimveeNieuws

Eerste vogelgriepuitbraak op commercieel pluimveebedrijf Brazilië

In Brazilië is voor het eerst een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep (HPAI) op een commercieel pluimveebedrijf vastgesteld. Dat is significant, want Brazilië is ‘s werelds grootste exporteur van pluimveevlees. Het land verliest nu toegang tot belangrijke markten.

Het Braziliaanse landbouwministerie (Mapa) maakte de besmetting vrijdag 16 mei bekend. Het virus is vastgesteld op een ouderdierenbedrijf in de metropoolregio Porto Alegre, in deelstaat Rio Grande do Sul. Dit is de zuidelijkste staat van Brazilië. De uitbraak is een grote tegenvaller voor de Braziliaanse pluimveesector. Noord-Amerika, Europa en Azië hebben de afgelopen jaren veel vogelgriepuitbraken gehad. Tot nu waren er in Brazilië alleen besmettingen bij wilde vogels en in kleinschalige achtertuinbedrijven. Nu is voor het eerst ook de commerciële pluimveehouderij getroffen.

Handelsbeperkingen ingesteld

China en de Europese Unie hebben per direct handelsbeperkingen ingesteld vanwege de uitbraak en verbieden voorlopig invoer van Braziliaanse kip. China hanteert hiervoor een termijn van 60 dagen. Met andere landen zijn er afspraken over het erkennen van regionalisatie, waarbij alleen invoer uit de besmette regio wordt verboden. De exportrestricties kunnen grote impact hebben op de wereldhandel, want Brazilië is wereldwijd de grootste exporteur van kippenvlees. Het land is verantwoordelijk voor circa 38% van de internationale handel in pluimveeproducten. China is de grootste importeur. In 2024 bereikte Brazilië nog recordcijfers in de export van kip- en varkensvlees.

Volgens de Braziliaanse brancheorganisatie ABPA werd er 5,294 miljoen ton kippenvlees geëxporteerd. Dit was een stijging van 3% ten opzichte van 2023 en goed voor een omzet van ruim 9,9 miljard dollar. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, heeft Mapa de nationale noodtoestand afgekondigd voor een periode van 60 dagen. Er is een 10-kilometerzone ingesteld rond het besmette bedrijf. Door de noodtoestand kunnen er ook andere maatregelen genomen worden. Dit zijn quarantainemaatregelen voor andere bedrijven, beperkingen op transport van pluimvee en pluimveeproducten, verscherpte controles en zo nodig preventieve ruiming van dieren.

In een officiële verklaring benadrukt Mapa dat vogelgriep niet wordt overgedragen via de consumptie van kippenvlees of eieren: “De Braziliaanse en internationale consument kan gerust zijn over de veiligheid van gecontroleerde producten. Er zijn geen beperkingen op het gebruik ervan.”

Mede-auteur Kirsten Graumans