Duizenden Afrikanen aan het werk op Israëlische boerderijen
Agrarische bedrijven in Israël zitten door de oorlog met Hamas te springen om werkvolk. Nieuw personeel wordt nu in Oost-Afrika geworven. Verschillende Afrikaanse landen sturen arbeidskrachten naar Israël, nadat de Hamas-oorlog aan personeel het leven kostte en vele anderen moesten vluchten.
Arbeiders uit Thailand en andere landen reizen normaal gesproken naar Israël om te werken op agrarische bedrijven. Maar sinds de oorlog op 7 oktober begon, zijn meer dan 10.000 van deze arbeiders teruggekeerd naar het land van oorsprong. Meer dan 30 Thaise landarbeiders kwamen om in de oorlog.
Werkverbod voor Palestijnen in Israël
20% van de werknemers in de agrarische sector in Israël zijn in normale omstandigheden Palestijnen, maar de Israëlische regering heeft hen verboden om er nog langer te werken. Bovendien riep de Israëlische regering 360.000 reservisten op voor het leger, wat ook gevolgen heeft voor de beschikbaarheid van arbeidskrachten. Daardoor is er een enorm gebrek ontstaan aan arbeidskrachten voor de landbouw. Op dit moment wordt dit tekort opgevuld door vrijwilligers uit heel Israël, maar die hebben maar weinig of geen agrarische ervaring.
Israël heeft ongeveer 30.000 tot 40.000 arbeidskrachten nodig om de agrarische sector operationeel te houden. Vanuit verschillende Afrikaanse landen komen nu nieuwe arbeidskrachten toegestroomd. Kenia stuurde al 1.500 arbeiders en 221 werknemers reisden vanuit Malawi naar Israël af. Deze tijdelijke arbeidskrachten werken op basis van hernieuwbare contracten van drie jaar, met een salaris van ongeveer $ 1.500 netto per maand.

Meer personeel werven in Afrika
Volgens Michael Lotem, ambassadeur van Israël in Kenia, is Israël ook van plan om arbeiders uit Oeganda te werven en is het al begonnen met werknemers uit Tanzania.
“We kijken naar Oost-Afrika om het tekort aan arbeidskrachten op te vullen, omdat we al vele jaren stageprogramma’s voor studenten hebben met deze landen. We hebben daar goede ervaringen mee.”
De hoge werkloosheid in sommige Afrikaanse landen, zoals Malawi, is een van de factoren die jonge mensen ertoe aanzet om hun land te verlaten en in het buitenland te gaan werken. Veel van de Afrikaanse arbeiders zijn echter bezorgd over de leefomstandigheden in Israël. Ze vrezen voor hun veiligheid nu de oorlog voortduurt.
Lotem voegt eraan toe – om de angst voor hun veiligheid enigszins weg te nemen – dat de arbeiders in de agrarische sector niet in gebieden dicht bij het conflict worden geplaatst. Ze krijgen ook dezelfde bescherming als de Israëli’s.