Foto: Herbert Wiggerman VarkensNieuws

Duitsland wil kennis opdoen over mest aanzuren

Duitsland wil onderzoek gaan doen naar het aanzuren van drijfmest en digestaat.

De verwachting is dat zuur de emissies verlaagt en de benutting van voedingsstoffen in de mest verhoogt. Het instituut voor landbouw en voeding (BLE) heeft van het Duitse federale ministerie van landbouw de opdracht gekregen om partners te zoeken die verdeeld over het land dit praktijkonderzoek gaan uitvoeren.

Europese richtlijnen

Volgens de Europese emissierichtlijnen moet Duitsland de uitstoot van ammoniak in 2030 29% verminderen ten opzichte van 2005. Ongeveer 40% van de ammoniakemissie van de landbouw wordt veroorzaakt door het uitrijden van mest. Volgens het BLE is naast emissiearme aanwending het aanzuren van mest een goedkope en effectieve manier om de ammoniakemissie te verlagen. In Denemarken wordt het aanzuren van mest op al 20% van de grond toegepast, schrijft het BLE.

Weerstand overwinnen

Uit oogpunt van de bodemgezondheid en het gevaar van werken met zuur voor de gebruiker bestaat weerstand tegen de aanpak. Het Duitse project moet deze bezwaren weerleggen en laten zien dat mest aanzuren wel veilig kan, mits dat juist gebeurt. Uiteindelijk zal dan de acceptatie van deze aanpak verbeteren, is de verwachting.

Reacties

  1. raar is duidsland iets meer als nedeland???? zou je als eeg niet met 1 maat gaan meten en niet met 2 ??? dit is toch niet eerlijk?? duidsland loop op ammoniakemissie nogal achter op nederland

Beheer
WP Admin