Uit cijfers blijkt dat elk jaar 15% van de boeren wordt benaderd door criminelen met een financieel interessant aanbod om een leegstaande schuur te huren. - Foto: Canva BoerenlevenAchtergrond

Drugscriminaliteit grijpt om zich heen; tips over veilig een schuur verhuren

Veilig een schuur verhuren? Een lege boerenschuur is aantrekkelijk voor drugscriminelen. Trap niet in smoesjes en mooie verhalen. Bescherm jezelf tegen drugscriminelen: tips voor veilige schuurverhuur.

“Geloof mensen niet op hun blauwe ogen”. Dat is de dringende boodschap van Anton Jansen, manager PVO Oost-Nederland. PVO staat voor Platform Veilig Ondernemen. De organisatie houdt zich bezig met de veiligheid van het buitengebied. Daar is het allang niet meer louter pais en vree. Het buitengebied, met zijn afgelegen weggetjes en leegstaande boerenschuren, is interessant voor verboden activiteiten. Diefstal, cybercrime en drugscriminaliteit hebben er een vaste plaats veroverd en vooral dat laatste blijkt hardnekkiger dan ooit.

Inmiddels staat de regio Oost-Nederland met stip op één

Was jaren geleden Brabant nog de hotspot, inmiddels staat de regio Oost-Nederland met stip op één. “De jaarlijkse drugsomzet hier ligt tussen de drie en vier miljard euro”, zegt Jansen. “Dat is meer dan de omzet van Grolsch en Johma bij elkaar.” Om maar even twee grote bedrijven in de oostelijke regio te noemen.

Leegstaande schuur interessant voor drugscrimineel

Uit het nieuwste Nationaal Overzicht Drugslocaties van de politie blijkt dat drugscriminelen inmiddels ook noordwaarts trekken. Elke leegstaande schuur, groot of klein, is potentieel interessant. En veel van die schuren zijn eigendom van boeren. Zij worden dan ook relatief vaak gevraagd om de schuur of loods te verhuren.

Lees verder onder de kaders

Risico’s en verleidingen voor boeren

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) gaat ervan uit dat elk jaar 15% van de boeren wordt benaderd door criminelen met een financieel interessant aanbod. Hoeveel procent er op ingaat, is niet duidelijk. Bijna niemand durft er namelijk voor uit te komen. De schaamte is groot, de angst ook. Want de mensen die actief zijn in de wereld van de drugsproductie zijn geen lieverdjes. “Het is een harde, gewelddadige wereld”, zegt Jansen, die aanraadt er niet in te stappen, ook al is het aanbod nog zo aantrekkelijk. “Er komt alleen maar ellende van, wij zien dat vrijwel dagelijks.”

Signalen van mogelijke drugscriminaliteit

Een aanbod dat te mooi is om waar te zijn, is dat meestal ook. Het is een van de signalen die kunnen duiden op iets dat niet pluis is. De regionale PVO’s geven regelmatig lezingen over het herkennen van dit soort signalen. Naast te mooie aanbiedingen met hoge geldbedragen zijn dat bijvoorbeeld ook verzoeken om zonder contract te huren of om de huur cash te kunnen betalen.

Ook de kwartiermakers zijn een signaal. Die komen persoonlijk langs voor een aanvankelijk vriendelijk en informerend praatje. Soms zijn het bekenden van de boer of mensen die zeggen vrienden van je te kennen. Zo lijkt de kust veilig, maar er zit een hele wereld achter. Vaak zijn het mensen die door de achterliggende organisatie onder druk zijn gezet. Een praatje dat vriendelijk begint, kan bij een afwijzing overgaan in minder vriendelijke taal. Of de kwartiermaker komt terug met een paar maten die niet komen vragen of ze je schuur mogen huren, maar het gewoon doen. Soms betalen ze wel huur, maar alleen de eerste vier weken. Ze daarop aanspreken is kansloos. Het geld krijg je meestal niet, wat je wel krijgt zijn bedreigingen. Ze zeggen bijvoorbeeld te weten waar je familie woont en waar je kinderen naar school gaan.

Gevolgen van betrokkenheid bij drugscriminaliteit

Kortom, de wereld van de drugscriminaliteit is er eentje om ver van weg te blijven. “Leer te vertrouwen op je onderbuikgevoel”, benadrukt Jansen nog maar eens. “Als het niet goed voelt, doe het dan niet.” Maar wat als het geboefte dan overgaat op bedreigen en intimideren? En wat als je in of bij je schuur zaken aantreft die niet pluis zijn? “Het hangt heel erg af van de situatie, maar het allerbelangrijkste is: kies altijd eerst voor je eigen veiligheid. Als die in orde is, meld het geval dan bij Meld Misdaad Anoniem of de politie. En voor een crisissituatie is er 112. Je moet er hoe dan ook wel iets mee doen, want als je het laat zitten, dan blijven dit soort praktijken doorgaan.”


Veiligheid voorop: meld verdachte gedragingen bij wijkagent of politie

  • Is er een buurt-App? Sluit je aan en houd elkaar op de hoogte van verdachte personen en vage activiteiten zoals busjes die in de avond en nacht in de buurt blijven rondrijden.
  • Zorg dat je weet wie je wijkagent is. Noteer het telefoonnummer en sla het ook op in je telefoon.
  • Komen er steeds onbekenden op uw erf of rijden ze opvallend vaak langs? Noteer kentekens en maak foto’s. Meld het ook in de buurt-App, vraag daar ook of er buren zijn die deze chauffeur(s) kennen.
  • Meld verdachte gedragingen of gebeurtenissen bij je wijkagent, misdaad anoniem (0800-7000) of de politie (0900-8844).
  • Worden de huurders agressief? Kies altijd eerst voor je eigen veiligheid en loop weg. Bij een crisissituatie kun je 112 bellen.

Lees ook: Kabinet vergoedt hoge kosten opruimen drugsafval na dumping

Reacties

  1. vergeet ook de handelaar niet die boeren bedrijven op koopt en het land weer verkoopt, de boerderij in zijn bezit houdt en er vervolgens een huurder op zet waarna er criminele praktijken op deze plek plaats vinden, de eigenaar zelf blijft buiten schot en doet alsof hij van niets weet en het verschrikkelijk vindt als deze activiteiten aan het licht komen, de huurder word er voor aangezien maar hijzelf de hoofd dader is.

Beheer
WP Admin