RundveeOpinie

Draadbreuk

Het overlijden van een patiënt is nooit leuk. Helemaal niet als het niet had gehoeven.

Het overlijden van een patiënt is nooit leuk. Zeker niet als je heel erg je best hebt gedaan. En al helemaal niet als het onnodig is. En dat was hier het geval. Op een zondagavond werd ik gebeld voor een kalfkoe. Het kalf bleek vergroeide knieën te hebben. Het kon de voorpoten niet strekken, omdat de kniegewrichten vergroeid waren. Hierdoor was het onmogelijk om het kalf op de normale manier te verlossen. Er was simpelweg niet genoeg ruimte. Dus werd het een sectio (keizersnede).

Probleemloze operatie

De operatie verliep voorspoedig en zonder problemen. De koe was rustig en liet alles toe. Het kalf kwam er vrij gemakkelijk uit en het hechten van de baarmoeder en de wond ging snel. Toch werd de koe ziek. Eigenlijk al binnen 48 uur. Alle verschijnselen wezen richting peritonitis (buikvliesontsteking). Nu is er altijd kans op buikvliesontsteking, maar in dit geval was er gewoon geen goede reden: het kalf was fris, de omgeving was schoon tijdens en vooral na de operatie (niet altijd het geval), ik had schoon gewerkt (wel altijd het geval!), de operatie ging vlot (meestal het geval).

Sectie verrichten

Het frustreerde me dus ongelooflijk dat juist deze koe ziek werd, en helemaal toen ze nog eens een paar uur later dood werd gevonden. Omdat ik wilde weten of ik misschien een fout had gemaakt bij de operatie, wilde ik sectie laten uitvoeren. De boer ging akkoord.

Diagnose stellen

Dus hing ik een paar uur later boven de sectietafel en keek mee terwijl het kadaver werd onderzocht. Er was niet heel veel nodig om de diagnose te stellen: draadbreuk. De baarmoederwond stond in het midden open. Eerst was ik nog bang voor een slipknoop (wat in principe een fout van mij zou zijn), maar beide knopen waren aanwezig en intact. Daarbij waren zowel het begin als het einde van de hechting wel intact en nog steeds aan elkaar gehecht en al bezig met heling. In het midden van de hechting was een gat en eruit stak een stuk hechtdraad.

Steeds meer klachten

De patholoog stelde al snel vast dat er geen sprake was van een fout: het was een draadbreuk en die had ik niet kunnen voor-komen. Tenminste, dat dachten we toen nog. In de weken die erop volgden, kwamen er steeds meer klachten van collega’s over de betreffende hechtdraad. Ook zij hadden last van draadbreuk, draad dat tijdens het hechten al afbrak.

Ondeugdelijk hechtmateriaal

Onze praktijk heeft meer dan 40 dierenartsen in dienst en na intern onderzoek kwamen we al snel tot de conclusie dat het allemaal problemen betroffen met een bepaald hechtmateriaal met hetzelfde batchnummer. Er werd contact opgenomen met de fabriek. De mededeling binnen 24 uur dat de hele batch uit de handel werd genomen en niet meer gebruikt diende te worden, bevestigde dat er inderdaad een probleem was met de kwaliteit van het hechtdraad. Deze koe heeft er helaas niets meer aan gehad. Dat frustreert me nog steeds.

Beheer
WP Admin