Partner
Akkerbouwer Frank Kremer gebruikt BlueN®, een nieuw product dat gewassen in staat stelt zelf stikstof uit de lucht te binden.. - Foto's: Corteva Agriscience AkkerbouwPartner

Door GLB en 7de Actieprogramma groeit behoefte aan groene stikstofbron

Akkerbouwer Frank Kremer verwacht dat de noodzaak zal toenemen om gewassen een deel van de stikstof te laten binden uit de lucht.

Aan de keukentafel in Finsterwolde vertelt Frank Kremer (28) over het bouwplan van het akkerbouwbedrijf, waar hij met zijn ouders in een maatschap zit. Een ‘typisch Oldambtster bouwplan’ noemt Frank het zelf. Op 95 van de in totaal 130 hectare wordt graan verbouwd. Dit jaar komen daar 19 hectare suikerbieten en 11 hectare doperwten bij, naast een aantal hectare braak.

De nieuwe GLB eco-premies

“De keuze voor doperwten en braak komt vooral voort uit het nieuwe GLB. Met verschillende eco-activiteiten kun je namelijk punten voor je eco-premie verdienen.” geeft Frank aan. Toch zag hij hier niet meteen heil in. “Het leek me in eerste instantie maar een ingewikkeld gedoe, die eco-regelingen. Maar toen ik me er wat meer in verdiept had, zag ik mooie kansen voor ons bedrijf. We zagen namelijk mogelijkheden om voor ‘goud’ te gaan: Het gouden niveau van de GLB eco-premie levert ons een premie van € 420,- per hectare op. Voorheen was dit € 380,-. Met een stukje braak en het verbouwen van vlinderbloemige erwten is het ‘goud’-niveau bereikbaar voor ons bedrijf.”

Frank moest in totaal 5 hectare braak leggen. Maar omdat het schouwpad en een aantal sloten daar vanaf getrokken mogen worden, blijft er nog maar 2 hectare echte braak over. “Dat levert me € 7.000,- op, terwijl ik er weinig tot geen werk aan heb.” zegt Frank. “Bovendien is de erwtenteelt sowieso in opkomst in deze regio. In Noord-Frankrijk werd het te warm en droog voor deze teelt, waardoor er via telersvereniging De Schakel uit wordt geweken naar Noordelijkere gebieden. Inmiddels groeit de teelt hier van 200 naar 400 hectare.”

“Voor andere gebieden in Nederland kan goud of zilver veel moeilijker bereikbaar zijn. Hier hebben we het voordeel dat we toch al veel rustgewassen in het bouwplan hebben. Teel je bijvoorbeeld vooral hoog salderende gewassen, dan kan dat heel anders uitpakken.”

Tekst gaat door onder de foto

In 2022 heeft Frank de eerste ervaringen opgedaan met BlueN®, waarbij hij het onder andere heeft toegepast op wintergraan.
In 2022 heeft Frank de eerste ervaringen opgedaan met BlueN®, waarbij hij het onder andere heeft toegepast op wintergraan.

Toekomstbestendige stikstofbemesting

Het nieuwe GLB en 7de Actieprogramma zijn volgens Frank ook één van de redenen waarom een product zoals BlueN® interessant is. BlueN® is een nieuw product dat gewassen in staat stelt zelf stikstof uit de lucht te binden. “Naast het financiële aspect natuurlijk, want BlueN® is per kilo stikstof goedkoper dan kunstmest. Daarbij heb je minder van dat soort bemesting nodig, doordat je een nieuwe bron van stikstof toevoegt. Dus daar bespaar je ook op.”

“Maar je creëert ook extra stikstofruimte op je balans, omdat BlueN® niet meetelt in de gebruiksruimte die je daarvoor hebt. Als je kijkt naar het nieuwe GLB en 7de Actieprogramma, dan wordt de behoefte aan stikstofbinding uit de lucht alleen maar groter. Er zijn gewassen die je niet vóór 1 oktober kunt oogsten, terwijl je vanaf dan wel gekort wordt op je stikstofruimte. Als je dan je stikstofbehoeftige gewassen nog optimaal wilt kunnen bemesten, kun je die extra stikstof uit de lucht goed gebruiken.”

Tekst gaat door onder de foto

Frank ziet in het middel een belangrijke ontwikkeling voor bemesting in de landbouw. En:
Frank ziet in het middel een belangrijke ontwikkeling voor bemesting in de landbouw. En: "BlueN® is per kilo stikstof goedkoper dan kunstmest. Daarbij heb je minder van dat soort bemesting nodig, doordat je een nieuwe bron van stikstof toevoegt. Dus daar bespaar je ook op.”

Frank ziet in het middel dan ook een belangrijke ontwikkeling voor bemesting in de landbouw. Het is een natuurlijk middel en past daarmee in het nieuwe beleid. Een bijkomend voordeel van BlueN® is volgens Frank dat de stikstof hierbij constanter vrijkomt: “Aan het einde van de teelt is de NTS wel uitgewerkt. BlueN® blijft dan doorgaan met het leveren van stikstof voor de korrelvulling. Ook kun je met BlueN® ruimte creëren voor bijvoorbeeld bodemverbeteraars als Compost of Bokashi”.

Ervaringen op het eigen bedrijf

In 2022 heeft Frank de eerste ervaringen opgedaan met BlueN®, waarbij hij het onder andere heeft toegepast op wintergraan. In een praktijkproef heeft Frank een gedeelte van het graan met standaardbemesting gedaan, en een deel met 30kg minder stikstof. Op dat tweede gedeelte heeft hij BlueN® gespoten. “De opbrengst was nagenoeg gelijk, ondanks dat achteraf bleek dat ik BlueN® niet op het optimale toepassingsmoment had gespoten. Ik had namelijk eind maart gespoten. De dagen erna daalde de temperatuur flink en viel er zelfs sneeuw. Ondanks dat deze omstandigheden niet ideaal zijn geweest voor BlueN®, viel het resultaat me niet tegen. Met de kennis van nu spuit ik niet meer zo vroeg in het voorjaar, maar wacht ik juist tot de temperaturen iets hoger zijn.”

“Ik dacht daarbij aan het CCC-moment, zodat ik het daar mooi mee kan mengen. Ik heb BlueN® in de tweede week van april ook bij een buurman in koolzaad gespoten. Het koolzaad stond er wat schraal bij na de winter, dus we hebben er BlueN® op gespoten voor wat extra stikstof. Uiteindelijk heeft het koolzaad toch een goede opbrengst opgeleverd.”

Kijk hier voor meer informatie over BlueN®.

Lees meer artikelen over Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Beheer
WP Admin