De kunstmestfabriek van Yara in Sluiskil staat op nummer 2 staat met een ammoniak-productie van 254.0000 kilo. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Dit zijn de grootste stikstofuitstoters

De 3 grootste uitstoters van ammoniak zijn industriële bedrijven. Op nummer 4 staat een veehouderij in Venray.

Dat blijkt uit de ‘Top 100’ van ammoniak-bronnen, een lijst die stikstofminister Christianne van der Wal naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, op verzoek van GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. Op nummer 2 staat kunstmestproducent Yara met een ammoniak-productie van 254.000 kilo.

Update 6 april: RIVM maakt foutje in top 100 stikstofoxiden-uitstoters. Het RIVM heeft een fout gemaakt bij het opstellen van de top100 stikstofoxidenuitstoters, laat stikstofminister Christianne van der Wal weten. De stikstoflijst klopt wel.

Veehouderijen

De cijfers zijn gebaseerd op de emissieregistratiecijfers uit 2019. In de lijst van grootste ammoniak-uitstoters staan 90 veehouderijen met alleen de gemeente waarin deze gevestigd zijn, vermeld. De veehouderij in Venray stoot volgens de lijst ruim 100.000 kilo ammoniak uit. De laatste op de lijst is een veehouder in Wierden met een uitstoot van 19.000 kilo ammoniak.

De andere 10 bedrijven zijn dus industriële producenten. Daaronder vallen twee verwerkers van cacao van Olam in Koog aan de Zaan en Cargill in Wormer, op plekken 6 en 9. Cosun Beet Company neemt plek 17 en 25 voor z’n rekening met de productie in Dinteloord en Vierverlaten. Na een hele reeks veehouderijen staat FrieslandCampina in Veghel op 72 met 21.000 kilo ammoniak.

Foodsector

De top 100 van uitstoters van stikstofoxiden zijn allemaal industriële bedrijven, waaronder bedrijven uit de foodsector. Na een hele lijst met producenten van bijvoorbeeld chemicaliën, afvalverwerkers en energiecentrales staat de fabriek van Cargill in Terneuzen op nummer 36, met een uitstoot van ruim 303.000 kilo NOx. Op 53 staat pluimveemestverwerker BMC Moerdijk.

De productielocatie van FrieslandCampina in Borculo is goed voor meer dan 70.000 kilo NOx en staat daarmee op plek 82. Verderop is aardappelzetmeelverwerker Avebe in Ter Apelkanaal te vinden op plek 92. Helemaal onderaan de lijst van NOx-uitstoters staat de vriescel van Aviko in Steenderen met een uitstoot van 42.000 kilo.

Lees meer over het stikstofbeleid

Het laatste stikstof nieuws op je mobiel.

Bekijk hier hoe je deze app vastzet op het startscherm van je mobiel.

Reacties

  1. Waarschijnlijk allemaal berekende problemen. WAAR is daadwerkelijk gemeten of de theorie in de praktijk klopt / deugt / overeenkomt ????? ALS EROSIE de norm / grenswaarden zijn, Ga dan maar gelijk heel Nederland afplaggen . Van de heide-woestijn , moeras kunnen 20 miljoen mensen LEVEN ?????

  2. Een veehouder die 100K aan ammoniak uitstoot? Wellicht op zijn postbusadres. Ws zal hij een klein dozijn aan vestigingen hebben. Omdat die onder dezelfde naam vallen is alles zws op een hoop gegooid.
    Het is an sich bijzonder dat onze stikstofminister ons bovenstaande lijst op een presenteerblaadje aanreikt. Wat mij benieuwd is of de sector er nu wél iets mee doet.
    Stikstofclaim en Stichting Mesdag hebben door de jaren heen al heel wat leugens van de overheid boven tafel gekregen. Hiervan zijn de prachtigste rapporten geschreven. En vervolgens net zoals bij de overheid verdwijnt het in de onderste la.
    Je zou zeggen met alles wat we weten dat je daar de overheid juridisch mee om de oren kan slaan. Leg 100 euro per veehouder in en je hebt een bedrag waarmee je een paar topadvocaten voor kan inhuren. Helaas blijft het tot nu toe slechts wat geklaag op de sm. Af en toe met een stoet trekkers naar Den Haag, overigens iets wat ondertussen ook is getackeld door het gezag, maar het is allemaal eindstation. Er is maar één manier om het ronduit schofterig gedrag van de overheid een halt toe te roepen en dat is de juridische weg. Blijft het bij alleen maar klagen en rapporten schrijven gaat de veehouderij dr aan! En pas dan gaat de beerput open en komt boven water dat de sector op basis van leugen en aanname opgeruimd is.

    1. Meer dan 2500 melk koeien en een kleine 1000 stuks jongvee houden op 1 locatie geeft idd. ca. 100K ammoniak produktie.
      Vredepeel ligt in de gemeente Venray.

    2. volgens mij is 2500 koeien a 11 kg ammoniak nog lang geen 100.000 kg ammoniak, maar 27.500 kg, daarnaast heb je dan geen rekening gehouden met de emissie arme vloer, dus dan kom je ergens uit op 15.000 a 20.000 kg ammoniak, scheelt nogal of niet?

  3. Een veehouderij met 100.000 kilo ammoniak? Wat dacht u van een holding of bv met 5 tot 10 locaties, waarvan alle ammoniak opgeteld in de emissieregistratie staat gebundeld op het vestigingsadres van die bv?
    Ik betwijfel of er (veel) veehouderij-locaties zijn meer dan 20.000 kg ammoniak. Volgens mij gaat het grootste deel van deze lijst over dergelijke bv’s. Als je deze lijst zou maken aan de hand van de vergunningen van individuele bedrijfslocaties, ziet de lijst er denk ik heeeel erg anders uit. Dan zijn maar zo de eerste 30-40 op de lijst industriële bedrijven.

  4. Interessant. Maar cruciaal is Wie van deze bedrijven over een NB vergunning of pas melding beschikt. Ik voorspel dat dit de niet agrarische bedrijven zijn, maar dat is zo boven water met een WOB verzoek. Wie geen Nb vergunning of pas melding heeft il illegaal en zal weg moeten voordat minister Van der Wal de boertjes wegpest. Kom op Stikstofclaim, in de tegenaanval: haal per provincie naar boven hoe het zit met de vergunningen voor de industriële bedrijven en dien massaal handhaving verzoeken in. Wel de statuten even goed opstellen maar daar weet Franca wel weg mee. Verder afwachten is zinloos.

    1. Ik vermoedt zo bijna alle 100 van de lijst met amoniak bronnen; 97 zijn in elk geval al een landbouwbedrijf of er aan gerelateerd.
      Ik ben wel benieuwd naar wie de nr. 1 is op de lijst met amoniak bronnen en wie de overige 2 zijn.
      Voor NOx heb je pas vanaf dec. 2019 een vergunning nodig, dan is alles ervoor legaal.

  5. Als we al deze tonnen ammoniak optellen, dan gaat er voor een vermogen aan amoniak de lucht in en daar zouden we de nodige tonnen voer en eten mee kunnen laten groeien. het is dus zaak deze N op te vangen en bruikbaar te maken inplaats van voedselproductie aan banden te leggen zo niet te verbieden om de N uitstoot te reduceren. Er is toch geen mens die om verkeersdoden te reduceren het gebruik van autoś en vrachtwagens verbiedt.

    1. Na de soap met vliegveld Lelystad , waar berekeningen werden gemaakt op basis van (fictieve ) foute aannames hoe betrouwbaar zijn dan deze gegevens. ? Ik zou mijn hand er niet voor in het vuur steken.

Beheer
WP Admin