Foto: Michel Zoeter BoerenlevenColumn

‘Dit maakt een coach mee op een dag’

Boeren beseffen dat het anders moet en dat gaat niet zonder slag of stoot. Dik is blij dat hij de mensen mag helpen.

Het is 9.00 uur. Ik ben in gesprek met drie ondernemers. Aanleiding is de bedrijfsovername. Vader kan het bedrijf en zijn opvolger niet loslaten, hij vindt het moeilijk om zijn oude gewoontes los te laten en ruimte te bieden. Dat leidt tot frustraties en onbegrip. Het is lastig om beweging in deze zaak te krijgen. Práát met elkaar, communicatie is zo belangrijk! Zal het hier nog goed komen?

Onderweg naar de volgende afspraak gaat de telefoon: even overleg met een melkveehouder over het gesprek dat voor morgen gepland staat. Hebben we de juiste punten op papier staan die we morgen willen bespreken?

De jonge generatie heeft goed nagedacht en een duidelijk, haalbaar plan gemaakt

13.00 uur: aan tafel bij een jonge ondernemer die noodgedwongen zijn bedrijf moest beëindigen. Hij worstelt met zichzelf en zijn beslissing. Samen kijken we naar zijn toekomstmogelijkheden: wat wil je en wat past bij je? Hij heeft uitzicht op een baan en daarmee gelukkig weer wat houvast in zijn leven.

Heftige situatie meegemaakt

In de auto op weg naar het volgende adres heb ik overleg met een collega over een situatie uit zijn praktijk: hoe dit goed aan te pakken? Samen bespreken we de opties die er zijn.

16.00 uur: in gesprek met een erfbetreder. Hij heeft een heftige situatie meegemaakt bij een klant en lucht zijn hart. Ik luister naar zijn verhaal en vraag door over hoe het nu met hem gaat en wat hij nodig heeft. Na een intens gesprek nemen we afscheid.

We bespreken met elkaar de kansen en uitdagingen, net als de valkuilen en de bedreigingen

Dan door naar huis om te eten en mijn spullen bij elkaar te pakken voor een avondbijeenkomst met een studiegroep. Het thema deze keer is werkplezier, hoe houd je het leuk op de boerderij? Wat komt er allemaal op je af en hoe ga je daarmee om? Na de inleiding volgt een mooie en eerlijke discussie. Het uitwisselen van ervaringen en situaties helpt en is erg verhelderend voor de deelnemers, zo blijkt uit de evaluatie.

Volgende dag, 9.30 uur: het familieoverleg bij de melkveehouder die gisteren belde, begint later. Koekalverij is de oorzaak. Uiteindelijk druppelen alle deelnemers binnen en start het overleg over visie op de toekomst. De jonge generatie heeft goed nagedacht en een duidelijk, haalbaar plan gemaakt. We bespreken met elkaar de kansen en uitdagingen, net als de valkuilen en de bedreigingen. Aan het einde van het overleg staan de neuzen weer dezelfde kant op en weet ieder wat er moet gebeuren. Een mooi resultaat.

Overstap naar biologisch

13.30 uur: in gesprek met een ondernemer die het roer gaat omgooien in zijn bedrijfsvoering. Doorgaan op de huidige weg ziet hij niet meer zitten, maar boer blijven wil hij wel. Via familie krijgt hij de kans om zijn bedrijf om te zetten naar biologisch met andere teelten en hij wil graag met een buitenstaander overleggen of hij de juiste keuzes gaat maken.

De sector is volop in beweging, met veel mooie maar ook moeilijke en lastige situaties. Ik ben blij dat ik de mensen mag helpen.

Reacties

  1. We zijn doorgeschoten in de grootte van de bedrijven. Dat kwam doordat de grotere boeren meer status hebben (bij de boeren) en door de periferie. Grotere bedrijven geven de periferie een hogere omzet. Hoe ziet een goed melkveebedrijf er uit? Is dat een lage kosten bedrijf van ongeveer 70-80 koeien met veel weidegang op 40 ha en een buitenhuis werkende vrouw? Moeten de coaches naar dit soort bedrijven adviseren om problemen te voorkomen? Immers boeren kunnen het niet zelf in de hand houden, gezien het artikel.

Beheer
WP Admin