Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Diermeel langzaam weer op menu, BSE nog niet weg

Dier- en beendermeel van landbouwhuisdieren kan mondjesmaat en onder voorwaarden weer als grondstof in veevoer worden verwerkt.

Een poging van Anja Hazenkamp (Partij voor de Dieren) en Piernicola Pedicine (Groenen) om de voorstellen voor de versoepeling voor het diermeelverbod te dwarsbomen, strandde deze week in de milieucommissie van het Europees Parlement. Ondertussen is de reden voor het diermeelverbod, de runderziekte BSE, nog niet geheel uitgeroeid.

Mag geen sprake zijn van kannibalisme

Met de versoepeling van de regels wil de Europese Commissie toestaan dat dier- en beendermeel van kippen en varkens beschikbaar komt voor de productie van veevoer. Een van de voorwaarden is dat er geen sprake mag zijn van kannibalisme: varkens mogen geen dier- en beendermeel afkomstig van varkens gevoerd krijgen en kippen niet van kippen.

Het verbod op de verwerking van dier- en beendermeel in veevoer dateert van begin deze eeuw. De maatregel werd ingevoerd als reactie op de uitbraak van BSE in het Verenigd Koninkrijk en later ook in de rest van Europa. In Nederland werd het eerste BSE-geval in 1997 vastgesteld. De ziekte verspreidde zich via het voer, doordat dierlijke eiwitten van herkauwers in krachtvoer voor koeien werd verwerkt. Een algemeen Europees verbod op het gebruik van diermeel voor al het veevoer is in 2000 van kracht geworden.

BSE-gevallen afgenomen

Sindsdien is het aantal BSE-gevallen afgenomen. Het laatste geval in Nederland deed zich voor in 2011. In Europa is de ziekte nog niet uitgebannen. Dit jaar had Spanje nog twee gevallen van BSE, vorig jaar meldden Ierland en Zwitserland beide nog één BSE-geval. In de jaren daarvoor meldden het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland en Spanje nog sporadisch gevallen van koegekte.

Beheer
WP Admin