Batchmelken op het bedrijf van de familie Loonen. Er staan 11 robots klaar om de koeien groepsgewijs te melken. Foto: DeLaval RundveeNieuws

DeLaval legt nadruk op batchmelken, 11 robots melken 500 koeien

Begin december vroeg DeLaval aandacht voor het concept DeLaval VMS Batch Milking in Nederland. Dat gebeurde op het bedrijf van familie Loonen in Merselo (L.) Het bedrijf melkt sinds 1 oktober 500 melk- en kalfkoeien met 11 robots.

Batchmelken is voor DeLaval niet nieuw in de Benelux. In België zijn nog geen batchmelkers. In Nederland startte het eerste bedrijf in Friesland al in 2019. Vorig jaar volgde een bedrijf in Erp (N.-Br.) DeLaval noemt zelf het concept een goede combinatie van conventioneel melken en automatisch melken. In het systeem van batchmelken melken een aantal robots groepen koeien op vaste tijden.

Voordelen batchmelken

Batchmelken kent een aantal voordelen ten opzichte van automatisch melken met vrijwillig koeverkeer. De koeien hebben een vaste tussenmelktijd, dus je hoeft nooit apart koeien te halen. In een vrijwillig melksysteem moet dat wel. Tijdens het melken van een groep kunnen de boxen verzorgd worden, terwijl de ligboxen leeg zijn. De resterende tijd tussen twee groepen kan elders ingevuld worden. Ook komen de voordelen van een TMR-rantsoen beter naar voren, omdat het aandeel krachtvoer in de melkboxen veel minder groot is dan bij vrijwillig koeverkeer. Daar wordt gemiddeld 4 tot 6 kilo krachtvoer per dier per dag in de robot gevoerd om de loop erin te houden, terwijl de brokgift bij batchmelken veel kleiner is: tussen 1 en 1,5 kilo per dier per dag. De dieren worden immers bij de robots gebracht, dan is 0,5 kilo genoeg om ze de robots in te lokken.

De capaciteit van een melkrobot in een batchmelksysteem ligt rond de 8 koeien per uur. In geval van de familie Loonen kunnen de 11 robots dus zo’n 90 koeien per uur aan. DeLaval adviseert om koeien niet langer dan een uur tot een uur en 15 minuten in de wachtruimte te laten staan. Daarom is de maximale groepsgrootte bepaald op zo’n 120 koeien. Een shift melken, inclusief schoonmaken, neemt op het bedrijf zo’n vijf uur in beslag. Het bedrijf melkt driemaal daags. De starttijden zijn dan om 5.00 uur, 13.00 uur en 21.00 uur.