Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

Deense varkenssector doet jas uit

De Deense varkenshouderij trekt de broekriem verder aan. De varkensstapel krimpt met 14% ten opzichte van 1 april vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Deense statistiekbureau.

Denemarken telt per 1 april nog 10,7 miljoen varkens. Dat zijn er 1,7 miljoen minder dan een jaar geleden. Het aantal varkens neemt al wat langer af, maar sinds het tweede kwartaal van 2022 is de afname van de populatie wel heel stevig. Begin 2022 telde Denemarken nog meer dan 13 miljoen varkens. Inmiddels zijn het er 2,4 miljoen minder.

Slechte resultaten varkenshouderij

Als reden wordt gewezen op de slechte resultaten van de varkenshouderij in 2021 en 2022. Lichtpuntje is dat de zeugenstapel zich lijkt te stabiliseren ten opzichte van de telling op 1 januari van dit jaar. Hogere biggenprijzen hebben de daling van het aantal zeugen voorlopig even geremd. Zodoende werden er op 1 april vrijwel evenveel biggen geteld als op 1 januari. Men denkt echter dat dit tijdelijk is en dat het aantal biggen in de loop van het jaar verder zal afnemen. De grootste daling zien we op dit moment in het aantal slachtdieren. Dat geldt voor vleesvarkens, maar ook voor zeugen en beren die naar de slacht gaan.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin