Varkens op een overslagbedrijf in Padborg, Denemarken. De Deense varkensstapel krimpt, net als de Nederlandse. - Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Deense varkensstapel kleinste in 25 jaar

Denemarken telt begin dit jaar nog 11,5 miljoen varkens. Dat is iets meer dan in Nederland en het kleinste aantal in 25 jaar, blijkt uit cijfers van het Deense bureau voor de statistiek.

De ontwikkeling in Denemarken is vergelijkbaar met Nederland. Nederland telt volgens statistiekbureau CBS nog 11,3 miljoen varkens. Dat is het kleinste aantal in bijna twintig jaar. Het aantal varkens in Nederland lag jarenlang boven de 12 miljoen, maar in 2020 zakte de varkensstapel onder deze grens.

Extreem hoge voerprijzen

In het laatste kwartaal van 2007 lag de piek van de Deense varkensstapel net boven de 14 miljoen dieren. In de eerste helft van 2008 kelderde dit aantal tot net boven de 12 miljoen. Daarna schommelde het aantal varkens in Denemarken tussen de 12 en 13 miljoen. In het eerste kwartaal van 2022 kwam de teller nog net boven de 13 miljoen. Na een jaar met extreem hoge voerprijzen huisvest het land 1,6 miljoen varkens minder. Dat komt neer op een daling van ruim 12%.

Het aantal vleesvarkens in Denemarken is het afgelopen jaar met 16,6% gedaald tot 2,7 miljoen stuks. Dat zien we ook terug in de slachtcijfers: in de eerste vijf weken van dit jaar ligt het aantal varkensslachtingen in Denemarken ruim 14% onder het niveau van vorig jaar.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin