Foto: Martijn ter Horst AlgemeenNieuws

December brengt weer rust in grondprijs

De handel in agrarische grond eindigde 2021 heel wat rustiger dan de periode daarvoor. Na flinke uitschieters in de maanden juni tot en met november lagen de prijzen redelijk op het gemiddelde over het hele jaar.

Bouwland zakte weliswaar tot iets onder het gemiddelde niveau over het hele jaar voor die grond, maar dat werd weer gecompenseerd door iets hogere prijzen voor grasland. Het Kadaster berekende over de laatste maand van vorig jaar een gemiddelde prijs voor agrarische grond van € 67.417 per hectare. Het gemiddelde prijsniveau over heel 2021 wijkt daar nauwelijks iets van af. Daarmee is de grond wel zo’n € 4.000 tot € 5.000 per hectare duurder dan in de voorafgaande twee jaren.

Prijsschommelingen opvallend groot

In de zomer en herfst waren de maandelijkse prijsschommelingen opvallend groot. Zo kelderde de prijs van bouwland in juli naar zo’n € 55.000 per hectare. In de maanden er na schoot de hectareprijs echter ineens door naar bijna een ton per hectare. Vervolgens werd het weer rustiger en eindigde de prijs van bouwland het jaar op een niveau van zo’n € 72.000 per hectare. Dat is zo’n € 3.000 onder het jaargemiddelde over 2021.

Bij grasland waren er na een hele rustige start in 2021 toch wel behoorlijke prijsschommelingen vanaf de zomer. En met name in het laatste kwartaal kwamen er voor deze grond vooral wat hogere prijzen tot stand. Al met al waren de prijzen voor grasland in het afgelopen jaar zo’n € 3.000 tot € 5.000 hoger dan in de voorgaande twee jaren.

Meer lezen over agrarisch vastgoed? Check het dossier!

Reacties

Beheer
WP Admin