AlgemeenNieuws

De Heus koopt Servisch voerbedrijf

Ede – De Heus heeft de Servische mengvoerfabrikant Proteinka overgenomen. Daarmee maakt het particuliere voerbedrijf uit Ede haar entree op de Balkan.

Proteinka bevindt zich in Sabac in het noordwesten van Servië en maakt mengvoer voor rundvee, pluimvee en varkens. Het bedrijf heeft een productiecapaciteit van circa 80.000 ton, aldus De Heus.

Servische markt

De Servische markt bestaat volgens De Heus nog uit veel kleinere familiebedrijven. De totale voermarkt is 3,4 miljoen ton groot. Volgens De Heus wordt minder dan de helft, circa 1,5 miljoen ton, ingevuld met professioneel geproduceerd mengvoer. De Heus denkt dat de Servische veehouderij zich de komende jaren sterk zal ontwikkelen.

Het land is rijk aan grondstoffen als mais, tarwe en zelfs soja – dat elders bijna exclusief wordt geïmporteerd uit Noord- en Zuid-Amerika. Veel bedrijven mengen nu de lokale grondstoffen nog zelf met concentraten. De Heus denkt dat de bedrijven groter zullen groeien en de vraag naar door specialisten vervaardigde hoogwaardige producten toenemen.

Combinatie van kennis

CEO Koen de Heus: “met de lokale marktkennis van Proteinka gecombineerd met onze wereldwijde kennis van onder andere voeding en stalmanagement zijn wij veel mogelijkheden om lokale veehouders te ondersteunen in deze professionaliseringsslag.” In de toekomst wil De Heus mogelijk vanuit Servië ook Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Macedonië bedienen.

Agrifirm en Nuscience

De Heus staat niet alleen in haar interesse in de Servische markt. In 2013 nam Agrifirm een belang van 35 procent in het bedrijf Sto posto, op dat moment volgens Agrifirm de marktleider met mengvoer in Servië. Agrifirm-dochter Nuscience maakt premixen en breidde vorig jaar een belang van 51 procent in het Servische Novi-Mix uit tot 100 procent.

De dagelijkse leiding van Proteinka komt in handen van de Serviër Neno Ciipcija. De Heus is sterk internationaal georiënteerd. Het bedrijf heeft werkmaatschappijen in Rusland, Polen, Tsjechië, Egypte, Zuid-Afrika, Ethiopië, Brazilië en Vietnam en is via een joint-venture in China actief.

Een overzicht van de voerprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin